استارت رفع محدودیت‌ها از صادرات گندله

استارت رفع محدودیت‌ها از صادرات گندله

بر اساس تصمیمی که دولت روز یکشنبه اعلام کرد عوارض صادرات گندله سنگ‌آهن از ۱۵درصد به ۵ درصد می‌رسد.

 

به گزارش استیل تریدر، بر اساس مذاکرات انجمن سنگ‌آهن ایران با وزارت صنعت، معدن و تجارت احتمال صفر ماندن عوارض صادرات کنسانتره سنگ‌آهن برای سال جاری و توقف اخذ عوارض برای صادرات سنگ‌آهن دانه‌بندی شده همچنان وجود دارد. 

 

در این رابطه بر اساس جلسه‌ای که روز یکشنبه انجمن سنگ‌آهن ایران با محمد شریعتمداری وزیر صنعت، ‌معدن‌و تجارت داشت در پایان، مفاد این جلسه به‌صورت ۵ مورد ارائه شد که پایگاه خبری و تحلیلی معدن ۲۴ سه مورد از این دستورالعمل را که معدنی است به شرح زیر اعلام کرده است:

۱- پیشنهاد حذف سامانه ارزی نیما برای بنگاه‌ها و تجار حوزه بخش معدن و صنایع معدنی از سوی حاضران جلسه مطرح شد و مبنای دلار آزاد برای مبادلات ارزی حوزه معدن مورد بررسی قرار گرفت.

۲- پیشنهاد شد دریافت حقوق دولتی از معادن تا بهبود شرایط اقتصادی متوقف شود و از یک نرم افزار جامع برای محاسبه میزان قانونی و دقیق حقوق دولتی معادن استفاده شود.

۳) پیشنهاد صفر شدن و افزایش نیافتن عوارض صادرات گندله و کنسانتره سنگ‌آهن، معلق ماندن وضع عوارض صادرات سنگ‌آهن.

پیشنهاد در نظر گرفتن عوارض ۵ درصدی برای صادرات گندله در شرایطی از سوی بخش خصوصی معدن اعلام می‌شود که به عقیده کارشناسان حوزه سنگ‌آهن با توجه به نیاز بالایی که در منطقه برای صادرات گندله وجود دارد، پتانسیل قابل توجهی برای صادرات این محصول می‌توان متصور شد؛ به‌طوری‌که حتی پریمیومی که برای گندله وجود دارد حدود ۵۵ تا ۵۸ دلار است (پریمیوم فاصله قیمت گندله با سنگ‌آهن ۶۲ درصد است که برخی گمان می‌کنند پریمیوم فاصله قیمت گندله با کنسانتره است، ولی این‌گونه نیست).اگر قیمت پلتس برای سنگ‌آهن عیار ۶۲ درصد، حدود ۶۳ دلار است، حدود ۵۸ دلار پریمیوم گندله روی این میزان اضافه می‌شود و قیمت گندله محاسبه می‌شود (در روش کوره بلند)، این در حالی است که گندله احیای مستقیم معمولا ۶-۵ دلار از گندله کوره بلند بالاتر است.

کیوان جعفری طهرانی کارشناس بازارهای داخلی و بین‌المللی سنگ‌آهن درخصوص بحث تخصصی قیمت‌گذاری گندله و چشم‌انداز صادرات آن گفت: این قیمت‌ها در حالی محاسبه می‌شود که از آن به‌عنوان «قیمت شاخص پلتس» یاد می‌شود و غیر از این عدد و رقم‌ها باز هم قیمت پریمیوم را به علت کمبود موجودی منطقه چند دلار بالاتر می‌توان محاسبه کرد. در واقع این‌گونه است که ارزش صادرات گندله از صادرات سنگ‌آهن و کنسانتره بیشتر خواهد بود به این دلیل که صادرات کنسانتره و سنگ‌آهن به هر صورت بر اساس شاخص پلتس خواهد بود.این کارشناس بازار سنگ‌آهن معتقد است شاخص‌های مختلفی برای فروش سنگ‌آهن وجود دارد؛ به‌عنوان مثال شاخص پلتس برای فروش سنگ‌آهن، کنسانتره و گندله وجود دارد و در مقابل «متال بولتن» هم شاخص دیگری است؛ ولی پلتس برای مبادلات و معاملات گندله در خلیج فارس رایج‌تر است.

 

طهرانی با اشاره به اینکه پتانسیل بالای منطقه در جذب گندله ایران در حالی است که این کشورها تقریبا می‌توانند نیاز خود را برطرف کنند، افزود: میزان بالای پروژه‌ها در کشورهای منطقه بحث جذب گندله از سوی ایران را توجیه می‌کند.در این ارتباط  بحرین ۵/ ۲ میلیون تن از ۵/ ۶ میلیون تن گندله‌ای را که سال گذشته تولید کرده، به عمان صادر کرده است. این در حالی است که عمان ۲/ ۹ میلیون تن تولید گندله دارد؛ این موضوع نشان‌دهنده این است که این کشور چه میزان پروژه و متقاضی برای این محصول خود دارد. از سوی دیگر ارزش افزوده بالاتری که عمان طبق عرف بابت صادرات گندله نسبت به کنسانتره دریافت می‌کند از یکسو و از سوی دیگر تقاضایی که برای گندله وجود دارد و پروژه‌های احیایی که در منطقه هست مصرف این محصول را برای این کشورها توجیه‌پذیر می‌کند.

طهرانی با اشاره به بحرانی که در ونزوئلا در تامین HBI (بریکت گرم) وجود دارد، گفت: صادرات HBI از ونزوئلا به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس تقریبا صفر شده است. از سوی دیگر الکب سوئد DIR (آهن اسفنجی) مورد نیاز منطقه را تامین می‌کند ولی تامین آن هم محدود است.کشورهای حاشیه خلیج فارس در حالی متقاضی شدید HBI و DIR هستند که خودشان هم این محصولات را تولید می‌کنند.طهرانی با اشاره به موضوع عوارض صادرات گندله گفت: درخواست صفر شدن عوارض گندله با توجه به تقاضایی که در منطقه وجود دارد از سوی بخش خصوصی سنگ‌آهن و معدنی‌ها عنوان می‌شود و انتظار فعالان بخش خصوصی محصولات‌بالادستی سنگ‌آهن در این زمینه از دولت این است که رقم عوارض گندله تا ۳ ماه آینده به صفر برسد و دلیل هم دارد؛ ‌چون در اواخر شهریور و اوایل مهر در زمینه تولید گندله خودکفا خواهیم بود و تا پایان سال جاری در این زمینه تولید مازاد بر نیاز داخلی خواهیم داشت.

به گفته وی در رابطه با موضوع ادامه صادرات سنگ‌آهن و کنسانتره بدون التزام برگشت مابه‌التفاوت ۲۰درصد ارزش صادراتی کالا به سیستم بانکی نیما گفته‌اند که تا انتهای تیرماه مجوز صادراتی برای سنگ‌آهن صادر خواهد شد و هنوز کسی در جریان نیست از ابتدای مرداد چه سیاستی در زمینه صادرات سنگ‌آهن در پیش گرفته می‌شود. این در حالی است که بنادر رو به خلوت شدن می‌روند و در واقع فقط بارهایی که موجود هستند و در این زمینه اطمینان صادر شدن آنها وجود دارد در صف صادرات قرار گرفته‌اند. به گفته وی در این رابطه عده زیادی در جریان نیستند که چه سیاستی در آینده در پیش گرفته خواهد شد و به همین دلیل هم حمل بار جدید اعم از کنسانتره و سنگ‌آهن را از معادن به بنادر محدود یا متوقف کرده‌اند تا بتوانند به این نتیجه‌گیری صحیح دست پیدا کنند که آیا این قانون در جهت پروانه صادراتی بدون منع ادامه خواهد یافت یا یک اما و اگر و اصلاحیه‌هایی صادر خواهد شد؟ این در حالی است که تشکل‌های خصوصی در حال رایزنی با مسوولان‌ذی‌ربط دولتی هم هستند.


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار فولاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران