چتر فولاد روسیه و چین بر بازار ایران
بررسی روند قیمت گندله در 1.5 سال گذشته
بررسی روند قیمتی گندله در بازار آزاد نشان می دهد، بهای وارداتی این محصول سنگ آهنی که استفاده عمده ای در تولید فولاد دارد در 6 ماهه ابتدایی سال گذشته حدود 165 دلار در هر تن بوده و در 6 ماهه دوم سال به 150 دلار رسید.
اواخر سال گذشته بهای گندله در قیمت های 140 تا 145 دلار نوسان داشت و اکنون نیز حدود 120 دلار (نرخ ارز اتاق مبادلات ارزی) وارد می شود.
بررسی قیمت فروش گندله داخلی نیز براساس 23 درصد قیمت فروش شمش خوزستان اکنون 80 تا 85 دلار است.
بهای هر کیلوگرم شمش فولاد خوزستان در ابتدای سال جاری، 1325 تومان بود درحالی که اکنون و در اواخر مرداد به 1202 تومان رسیده است.
متوسط قیمت 5 ماهه نخست امسال 12250 تومان بوده درحالی که در 5 ماهه نخست سال قبل 15669 ریال بوده است.
درمجموع سال گذشته بهای هر کیلوگرم شمش فولاد خوزستان 15123 ریال بود و بررسی روند قیمتی نشان می دهد، هر کیلوگرم شمش در ابتدای سال 15155 ریال بود و بطور موقت تا 16020 ریال رسید اما دوباره روند کاهشی را در پیش گرفت و در پایان سال با 13250 ریال معامله شد.
قیمت گندله که 23 درصد قیمت فروش شمش فولاد خوزستان برای فولادسازان حساب می شود، در ابتدای سال جاری، 305 هزار تومان (حدود 92 دلار) بوده و اکنون به نزدیک 275 هزار تومان (حدود 83 دلار) رسیده است.
گندله در ابتدای سال قبل نیز 350 هزار تومان (106 دلار بر حسب دلار آزاد) بوده و متوسط قیمت آن در کل سال گذشته نزدیک 350 هزار تومان تقریبا معادل 105 دلار (نرخ ارز آزاد) بود.
متوسط قیمت گندله در 5 ماهه نخست امسال حدود 85 دلار شده درحالی که در مدت مشابه سال قبل 116 دلار بوده است.
همچنین این گزارش می افزاید، بهای گندله داخلی در نیمه نخست پارسال 116 دلار بوده و در 6 ماهه پایانی میانگین قیمت آن 104 دلار شده بود.
این موضوع نشان می دهد بهای گندله تحویل داده شده به فولادسازان باتوجه به تبعیت از قیمت های شمش فولاد، از ابتدای سال تاکنون افتی نزدیک به 9 درصد داشته است.
چنانچه قیمت گذاری گندله از 23 درصد قیمت فروش شمش به 20 درصد کاهش یابد، بهای هر تن گندله که اکنون 83 دلار است با 10 دلار کاهش مواجه شده و به 77 تا 73 دلار می رسد.
فولادسازان معتقدند این کاهش 3 درصدی در قیمت گندله سبب بقای واحدهای فولادسازی در شرایط فعلی و نیز در وضعیتی رکود بازار خواهد شد البته این را نیز باید مد نظر قرار داد حتی با قیمت های فعلی که فولادسازان گندله داخلی را خریداری می کنند هنوز هم بهای این محصول پایین تر از قیمت های وارداتی است هرچند که بسیاری از فولادسازان اعلام کرده اند که با شرایط موجود، نزدیک به نقطه سر به سری در حال تولید هستند.
البته فعالان بازار سرمایه نیز معتقدند باید به شرکت ها این اجازه داده شود که برمبنای منافع بلند مدت سهامداران خود تصمیم گیری کنند نه اینکه با تصمیمات آنی اعتماد را از بازار خارج کرد چراکه فعالیت شرکت های فولادی و سنگ آهنی بصورت زنجیره به یکدیگر مرتبط است.
بهادر احرامیان، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: به دلیل رکود بازار، حاشیه سود بسیاری از فولادسازان پایین آمده و بعضا به نقطه سر به سری تولید نزدیک شده اند یا ضررده شده اند.
وی افزود: از اینرو یکی از راهکارهای موجود، کاهش قیمت خرید آهن اسفنجی و گندله است البته نمی توان گفت این یکی از اصلی ترین راهکارها محسوب می شود درنتیجه باید تدابیر دیگری نیز اندیشیده شود.
احرامیان اضهار داشت: در شرایط حاضر که به دلیل کاهش ارزش پول روسیه و چین شاهد دامپینگ محصولات فولادی این کشورها هستیم و بسیاری از کشورهای دیگر (شامل 40 کشور) برای مقابله با این شرایط، قوانین آنتی دامپینگ وضع کرده اند ما تنها تعرفه های عادی را داریم.
وی گفت: البته تعرفه های عادی واردات نیز در شرایط موجود که عمده واردات ما از کشور چین است، نتیجه ای نظیر قوانین آنتی دامپینگ را برجا می گذارد.
گفتنی است، از زمان ابلاغ نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت به واحدهای سنگ آهنی مبنی بر فروش گندله به قیمت 20 درصد شمش فولاد خوزستان و فروش آهن اسفنجی بر مبنای 47 درصد قیمت فروش شمش فولاد خوزستان، جدال بین سنگ آهنی ها و فولادی ها آغاز شد.
سهامداران شرکت های سنگ آهنی در نامه ای سرگشاده از رییس جمهور درخواست تصمیم گیری و لغو ابلاغیه مذکور را داشتند که همین امر سبب ورود دکتر جهانگیری به این موضوع و دستور بر لغو سریع این بخش نامه شد.
پس از این نامه دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز در نامه ای خطاب به معاون اول ریاست جمهوری، بررسی ابلاغیه وزیر را کارشناسی اعلام کرده و خواستار اجرایی شدن این ابلاغیه به منظور جلوگیری از تعطیلی واحدهای فولادی در شرایط رکودی بازار شد.
لازم به ذکر است، نهاد دو شرکت چادرملو و گل گهر از زمان ابلاغ این نامه همچنان بسته است.
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان