همسو شدن قیمت فلزات ایران با بزرگترین بورس فلزات دنیا
بورس کالای تهران مسافر لندن شد
در حالی از سوی وزیر خارجه انگلیس نسبت به همکاری بورس لندن با بورس تهران ابراز تمایل شده که فعالان بورس کالا به این همکاری واکنش نشان دادهاند و این ارتباط را به معنای یکدست شدن با بازارهای مالی جهانی دانستند.
وزیر خارجه انگلیس روز گذشته به ایران آمد و طی دیدار با رئیس بانک مرکزی وعده جدیدی داده که پیام اصلی آن اعلام آمادگی بورس لندن برای همکاری با بورس تهران است. گرچه فلیپ هاموند این همکاری را در راستای همکاریهای اقتصادی بازارهای ایران با بازارهای انگلیس عنوان کرده که بیشتر فعالان بورس کالا برای یکی شدن با بورس بزرگ فلزات لندن یا استارت همکاری با آن مشتاق هستند زیرا به باور آنها مرجع قیمت گذاری ایران در حوزه فلزات باید (LME) بزرگترین بورس فلزات باشد تا برای تقویت بازار داخلی و صادرات بتوان مطابق شرایط جهانی حرکت کرد. اما همکاری بورس تهران با بورس بزرگ انگلیس میتواند در چه زمینههایی باشد؟
بازارهای داخلی ایران در مقطع کنونی بر اساس نظام عرضه و تقاضا مسیر قیمت گذاری را طی میکنند در حالی که برخی اوقات نیز حتی قیمت گذاریها به شکل دستوری و از سوی دولت به بازار احاطه میشود که تولید کنندگان به اعتراض چنین دخالتهای دستوری متوسل به نامه نگاریهای متعددی میشوند. بیشتر فلزات پایه و گران بها و پرکاربرد در صنایع مختف مانند مس، آلومینیوم، مصنوعات فولادی، سنگ آهن، نقره، طلا و غیره این روزها دستخوش قیمت گذاریهایی هستند که در بازار داخلی صورت میگیرد و به میزان عرضه و تقاضا مربوط میشود که این فرمول در ایران به صورت مجزا از بازارهای جهانی تعریف شده است.
تحول اساسی در قیمت گذاری فلزات
محمد رضا الهی فرد مدیرعامل کارگزاری سی ولکس کالا در خصوص اینکه بورس تهران و بورس لندن در چه زمینههایی میتوانند همکاری کنند، میگوید: محور اصلی همکاری این دو میتواند در زمینه اوراق بهادار باشد اما از آنجایی که مرجع اصلی قیمت گذاری، (LME) بزرگترین بورس فلزات است، میتواند این همکاری برای بورس کالا مبنا و شاخص اساسی باشد.
او در این باره میافزاید: در مقطع فعلی قیمت گذاری در بازارهای داخلی بر اساس عرضه و تقاضا صورت میگیرد و هماهنگ شدن با بورس لندن میتواند این فضا را تغییر دهد. در زمینه اوراق بهادار نیز اگر سرمایه گذاران خارجی به پروسه خرید سهام در بورس تهران وارد شوند، اتفاق خوبی است مخصوصا اینکه آنها در کشور خودشان با نرخ بهره پایین بانکها فعالیت اقتصادی دارند و پرداخت 10 تا 20 درصد سود در ایران بسیار برای آنها جذاب است.
مدیرعامل این کارگزاری همچنین میگوید: گرچه هنوز ابراز تمایل همکاری از سوی وزیر خارجه انگلیس در حد مذاکره است اما تجربه نشان میدهد بیشتر سرمایه گذاران خارجی حتی با نرخ بهره بانکی 10 تا 15 درصد هم برای همکاری در زمینه بورس تمایل دارند اما مسلما جدی شدن همکاری در بلند مدت صورت میگیرد و به مرور زمینههای همکاری بیشتری به وجود خواهد آمد.
بنا بر پیش بینی این مدیرعامل، پیام همکاری بورس تهران با بورس لندن این است که شاخص نسبت به گذشته بیشتر مثبت خواهد شد و حضور کالاهای سرمایهای توسعه پیدا میکند.
استفاده از تمامی ظرفیتهای معدنی ایران
این در حالی است که محمد عبدالهی کارشناس ارشد فلزات شرکت کارگزاری کالای خاورمیانه نیز در این باره معتقد است: با توجه به اینکه ایران ذخایر معدنی بسیاری دارد و در تمامی حوزههای بخش معدن ظرفیتهایی برخوردار است، ارتباط با بورس لندن و همکاری با آن میتواند بازارهای سرمایهای ما را با شرایط جهانی همگام کند. اما در مقطع فعلی اولویت باید این باشد که شفافیتهای مالی در بورس کالا و اوراق بهادار به وجود آید و قیمت گذاریها بر اساس استانداردهای جهانی صورت گیرد.
او با بیان اینکه در حوزه قیمت گذاری فلزات LME بر بازارهای جهانی بسیار تاثیرگذار است، اظهار کرد: طی هشت سال گذشته روابط اقتصادی و سیاسیمان با کشورهای غربی قطع شده بود و شرایط اقتصادی داخلی نیازمند این همکاریها هستند اما این مشروط به این است که همکاری مان نسبت به گذشته هدفمندتر باشد. در این صورت بازارهای سرمایهای منطبق با فضای بین الملل پیش میرود و قیمت گذاری از مکانیزم عرضه و تقاضا خارج و بر اساس قیمتهای جهانی صورت میگیرد.
این کارشناس ارشد فلزات با بیان اینکه چشم انداز همکاری بورس تهران با بورس لندن غیرقابل تصور است، گفت: در این سالها به دلیل محدودیت روابط اقتصادی پس از توافق هستهای و ورود سرمایه گذاران خارجی کمی تعاملات غیر قابل پیش بینی شده چرا که کمی برای فعالان اقتصادی، این فضا تازگی دارد و بیشتر به لحاظ روانی بازارهای داخلی دستخوش تغییرات میشود.
- فریبا رسولی / مجتبی دید گر -
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان