فولاد ایـران در سالی که گذشت

فولاد ایـران در سالی که گذشت

انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید، صادرات، واردات، مصرف ظاهری و سهم هر محصول از تولید در سال ۱۳۹۶ را منتشر کرد. این نوشتار به اعداد و ارقام جالب توجه در گزارش سال ۹۶ فولاد ایران نگاهی انداخته‌است.

 

تولید فولاد ایران به ۲۲ میلیون تن رسید


به گزارش استیل تریدر، بر اساس آمار انجمن فولاد، فولادسازان در سال ۹۶ در مجموع ۲۱ میلیون و ۸۸۴ هزار تن فولاد میانی تولید کردند که از تولید ۱۸ میلیون و ۴۶۶ هزار تن سال ۹۵ به میزان ۱۹ درصد بیشتر است.


از این میزان تولید، ۱۱ میلیون و ۶۵۸ هزار تن سهم بیلت و بلوم و ۱۰ میلیون و ۲۲۶ هزار تن سهم اسلب است. رشد تولید بیلت و بلوم حدود ۲۳ درصد و اسلب ۱۴ درصد بوده است.


فولادسازان همچنین در سال گذشته در مجموع ۱۹ میلیون و ۷۷۶ هزار تن انواع محصولات فولادی تولید کردند. رشد تولید محصولات فولادی نسبت به سال ۹۵ حدود ۹ درصد گزارش شده چراکه تولید محصولات فولادی در سال ۹۵ به ۱۸ میلیون و ۱۵۱ تن رسیده بود.
بیشترین حجم تولید محصولات فولادی متعلق به ورق گرم و حدود ۷ میلیون و ۷۳۷ هزار تن بود. رشد تولید این محصول ۱۱ درصد گزارش شده است. تولید میلگرد هم در سال گذشته با افت ۷ درصدی به ۶ میلیون و ۲۴۳ هزار تن رسید.


در سال ۹۶ تولید ورق سرد، ورق پوشش‌دار و تیرآهن به ترتیب با رشد ۲۰ درصد، ۳۷ درصد و ۱۴ درصد به ۲ میلیون و ۳۰۳ هزار تن، یک میلیون و ۵۱۱ هزار تن و یک میلیون و ۱۲۳ هزار تن رسید. این مسئله نیز قابل درک است که سهم ورق گرم در تولید محصولات فولادی بیشتر بوده و به حدود ۱/۳۹ درصد می‌رسد. سهم میلگرد از کل تولیدات سال گذشته ۶/۳۱ درصد، ورق سرد ۶/۱۱ درصد و ورق پوشش‌دار ۶/۷ درصد بود.


رشد ۲۳ درصدی تولید آهن اسفنجی در سال ۹۶

بر اساس آمار انجمن فولاد، تولید آهن اسفنجی در سال ۹۶ به دلیل راه‌اندازی برخی واحدهای فولاد استانی و همین‌طور برخی طرح‌های آهن اسفنجی بخش دولتی و شبه‌دولتی، افزایش قابل توجه و ۲۳ درصدی داشت و از ۱۸ میلیون و ۲۹۲ هزار تن در سال ۹۵ به ۲۲ میلیون و ۵۶۰ هزار تن در سال گذشته رسید.


صادرات زنجیره فولاد از ۹ میلیون تن فراتر رفت


آمارهای انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران برای سال ۹۶ در حوزه صادرات و واردات هم حکایت از رشد ۸۴ درصدی صادرات فولاد میانی و افت ۷۳ درصدی واردات آن دارد.


فولادسازان ایرانی در سال گذشته، موفق به صادرات ۶ میلیون و ۸۷۲ هزار تن فولاد میانی شدند، در حالی که صادرات سال ۹۵ حدود ۳ میلیون و ۷۴۱ هزار تن بود. از این میزان، اندکی بیشتر از ۴ میلیون تن متعلق به بیلت و بلوم و نزدیک به ۳ میلیون تن مربوط به اسلب می‌شد. رشد صادرات بلوم و بیلت ۸۶ درصد و اسلب ۸۰ درصد بود.


در مقابل صادرات فولاد میانی، شاهد صادرات یک میلیون و ۶۲۳ هزار تنی محصولات فولادی بودیم که البته به دلیل تضعیف تقاضا افت ۱۰ درصدی نسبت به سال ۹۵ داشت. بیشترین افت صادرات متعلق به ورق سرد، ورق گرم بالای ۳ میلی‌متر و تیر آهن بود که به ترتیب کاهش ۸۷ درصد، ۴۶ درصد و ۲۰ درصد را تجربه کردند. کاهش صادرات تجربه شده در بخش ورق‌ها، ناشی از تمرکز و اولویت قرار دادن بزرگترین تولیدکننده ورق کشور یعنی فولاد مبارکه به تامین نیاز داخلی بود.

 

حجم صادرات ورق گرم بالای ۳ میلی‌متر ۵۷۴ هزار تن، میلگرد کلاف ۳۰۶ هزار تن، میلگرد شاخه ۲۹۲ هزار تن، تیرآهن ۱۶۸ هزار تن، ورق گرم زیر ۳ میلی‌متر ۱۲۲ هزار تن، ورق پوشش‌دار ۶۱ هزار تن و ورق سرد ۲۰ هزار تن بود. در بخش آهن اسفنجی هم رشد ۳۱۵ درصدی صادرات به چشم خورد و صادرات از ۱۷۲ هزار تن به ۷۱۳ هزار تن رسید. کشور در سال گذشته از واردات آهن اسفنجی بی‌نیاز بوده است. یادآوری این نکته نیز ضروری است که سهم فولاد میانی در صادرات سال گذشته بیشتر بوده و این موضوع از جمله مواردی است که اعضای انجمن و هیات مدیره بر آن اتفاق نظر دارند. باید از صادرات فولاد میانی به سمت محصولات فولادی حرکت کرد. سهم فولاد میانی در کل حجم صادرات فولاد کشور ۶/۷۴ درصد بود، آهن اسفنجی سهم ۷/۷ درصدی داشت و پس از آن ورق گرم با سهم۶/۷ درصدی قرار دارد. سهم میلگرد و تیرآهن به ترتیب ۸/۶ درصد و ۸/۱ درصد بود.


کاهش ۳۵ درصدی واردات ورق گرم


ایران در سال گذشته واردات ۲ میلیون و ۴۳۹ هزار تنی محصولات فولادی و ۵۱ هزار تنی فولاد میانی را به ثبت رسانده که البته افت ۱۶ درصدی داشته است. با وجود برخی صحبت‌ها مبنی بر توانا نبودن صنایع داخلی به تامین شمش مورد نیاز واحدها در سال گذشته، کاهش حجم واردات این بخش نشان داد کمبودی در کشور به چشم نمی‌خورد و نه تنها جوابگوی نیاز داخل بوده بلکه حجم قابل توجهی نیز صادر شده است.


حجم واردات محصولات فولادی در سال ۹۵ افزون بر ۲ میلیون و ۹۱۵ هزار تن گزارش شده است. بیشترین حجم واردات محصولات فولادی، ورق گرم زیر ۳ میلی‌متر بود که با کاهش ۳۵ درصدی رو به‌رو شد و به ۸۳۵ هزار تن رسید.


حجم واردات ورق سرد و ورق پوشش‌دار هر یک با رشد ۱۹ درصدی همراه شدند و به ترتیب به ۷۳۷ هزار تن و ۴۱۷ هزار تن رسیدند. همان‌گونه که گفته شد واردات فولاد میانی هم کاهشی بود و با افت ۷۳ درصدی در سال گذشته از ۱۸۷ هزار تن به ۵۱ هزار تن رسید که ۲۸ هزار تن آن بلوم و بیلت و ۲۳ هزار تن نیز اسلب بود. سهم ورق گرم از مجموع واردات فولاد کشور ۴۳ درصد، ورق سرد ۶/۲۹ درصد، ورق پوشش‌دار ۷/۱۶درصد، میلگرد ۶/۳ درصد، فولاد میانی ۲ درصد و تیرآهن ۶/۱ درصد بود.

 

سرانه مصرف فولاد کشور رشد یک درصدی داشت


گزارش انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران حاوی تغییرات مصرف سرانه فولاد در سال گذشته نیز بود. بررسی مصرف ظاهری فولاد در کشور نشان داد سرانه مصرف از ۱۸۶ کیلوگرم در سال ۹۵ به ۱۸۸ کیلوگرم در سال ۹۶ رسیده است.


آمارها همچنین گویای این موضوع است که مصرف ظاهری فولاد میانی در سال گذشته، رشد اندک یک درصدی و محصولات فولادی رشد ۷ درصدی داشته است.


مصرف ظاهری فولاد میانی، ۱۵ میلیون و ۶۳ هزار تن و کل محصولات فولادی ۲۰ میلیون و ۵۹۲ هزار تن گزارش شده است. تنها محصولی که افت مصرف را به ثبت رساند میلگرد با افت ۱۳ درصدی مصرف ظاهری بود که معلول کاهش فعالیت‌های ساخت‌وساز و رکورد ادامه‌دار بخش مسکن است.
مصرف ظاهری آهن اسفنجی هم کاهشی بوده و با ۲ درصد کاهش از ۲۲ میلیون و ۳۰۶ هزار تن در سال ۹۵ به ۲۱ میلیون و ۸۴۷ هزار تن در سال گذشته رسید.


تایلند و امارات، اصلی‌ترین مقصد صادرات شمش ایران


بررسی سهم کشورها از صادرات فولاد میانی ایران نشان داد ۵/۲۴ درصد از بلوم و بیلت ایران به تایلند، ۱۵ درصد به امارات، ۲/۱۴ درصد به اندونزی، ۵/۸ درصد به تایوان و ۲/۸ درصد به ایتالیا صادر شد. درباره اسلب نیز ۲۷ درصد به امارات، ۷/۲۴ درصد به تایلند، ۷/۱۴ درصد به عمان، ۹/۷ درصد به مصر و ۲/۷ درصد به اندونزی صادر شد.


بیشترین حجم صادرات مقاطع طویل ایران هم به افغانستان با سهم ۱/۳۸ درصد و عراق با ۵/۳۷ درصد بود. ترکیه، قطر، ترکمنستان، امارات، عمان و پاکستان، دیگر کشورهای مقصد صادرات مقاطع طویل ایران بودند.


مقصد صادرات مقاطع تخت ایران هم امارات با سهم ۳/۳۷ درصد، ایتالیا با ۴/۱۲ درصد، عراق با ۲/۱۲ درصد و عمان با ۷/۹ درصد بودند. البته ایران در این مدت به افغانستان، تایلند، بلژیک، هند و قطر هم انواع ورق صادر کرد.


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار فولاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران