این در حالی است که هر سه شاخص مورد بررسی در این بازارها روند کاهشی را نشان می‌دهد. نگاهی به داده‌های جدول همراه نشان می‌دهد بیشترین تغییرات قیمتی در بین کالاهای مورد بررسی از سوی این پایگاه معتبر را کالای میلگرد در بازارهای آتی چین با زمان تسویه سپتامبر ۲۰۱۸ تجربه کرده که در آن قیمت به ۳‌هزار و ۴۲۲ یوآن چین رسیده است و نشان می‌دهد این کالا افزایش قیمت ۲۵ یوآنی را از سرگذرانده است.  اما در نقطه مقابل بیشترین کاهش قیمت مربوط به کالای سنگ‌آهن دانه بندی شده عیار ۶۱ درصد در بندر کینگدائوی چین است که کاهش ۱۰ یوآنی را از سرگذرانده و قیمت آن در این بازار ۴۴۵ یوآن به ثبت رسیده است.

 

کمترین کاهش قیمت در این بازار نیز مربوط به سوآپ سنگ‌آهن، معامله شده در بازار معاملات سنگاپور است که کاهش ۰۹/ ۰ دلاری را از سر گذرانده و قیمت آن به ۳۶/ ۶۴ دلار در هر تن رسیده است. اما به ترتیب کالاهایی همچون سنگ‌آهن دانه درشت آفریقای جنوبی، کنسانتره سنگ‌آهن چین، قراضه چین مورد معامله در بازار ژان جیانگ، کک مورد معامله در بازار تانگشان، ورق، فولاد ساختمانی آلیاژی، فولاد ساختمانی کربن‌دار مورد معامله در بازار شانگهای و فولاد ضد زنگ مورد معامله در بازار بیجینگ (پکن) با ثبات قیمتی و بدون تغییر باقی مانده‌اند. در میان سه شاخص مورد بررسی شاخص‌های بازار چین، شاخص قیمت فولاد چین بیشترین کاهش را از سرگذرانده و با ثبت رقم۳۵/ ۳۸۷۴ واحد با کاهش ۷۵/ ۱۴ واحدی همراه شده است. کمترین کاهش شاخص اما در بازار فولاد چین مربوط به شاخص هزینه تولید فولاد بوده که با ثبت تغییرات منفی ۵۹/ ۲ واحدی رقم ۳۲/ ۲۷۰۶ واحدی را ثبت کرده است.

 

روند کاهشی بازار آتی سنگ‌آهن و فولاد

در این بین کیوان جعفری طهرانی از تحلیلگران ارشد بازارهای جهانی سنگ‌آهن و فولاد معتقد است بازار آتی سنگ‌آهن و فولاد به‌طور کلی به روندی کاهشی ادامه می‌دهد. این کارشناس بازار بر این باور است در بورس کالای دالیان، فولاد با افت ۳۳/ ۰ درصدی مواجه شده است. به گفته وی بازار آتی نشان می‌دهد که قیمت‌های سنگ‌آهن در کوتاه مدت در مسیرهای مختلفی حرکت می‌کند. این نوسانات موجب شده که دویچه بانک آلمان متوسط قیمت سنگ‌آهن دریایی را در محدوده ۶۰ تا ۷۰ دلار در هر تن در سال جاری پیش بینی کند.  به عقیده وی همچنان موجودی سنگ‌آهن در بنادر چین بالاست و همین امر تمایل به خرید را کاهش داده است.

 

بر اساس اعلام Custeel از ۴۲ بندر چین، در روز جمعه ۱۳ آوریل ۲۰۱۸ موجودی سنگ‌آهن در بنادر چین در رقم ۱۵۸ میلیون و ۱۲۰ هزار تن ایستاده است. حجم بالای محموله‌های موجود در بنادر باعث شده که کارخانه‌های فولاد میل به خرید محموله‌های جدید دریایی نداشته باشند و ترجیحا برای تامین نیازهای خود از محموله‌های موجود در بنادر استفاده کنند. به علاوه با توجه به رونق ساخت و ساز و رسیدن آن به اوج خود در ماه‌های آوریل و می، می‌توان امیدوار بود که تقاضا برای سنگ‌آهن نیز افزایش یابد. با این حال، برخی فعالان بازار نسبت به این موضوع در بلند‌مدت مشکوک هستند و معتقدند بودجه پروژه‌های زیربنایی در نیمه دوم سال جاری محدود می‌شود.

 

تغییر مسیر رابطه فولاد و سنگ‌آهن

طهرانی در تبیین چگونگی روند قیمت‌گذاری «سنگ‌آهن» و «فولاد» به‌عنوان دو کامودیتی متاثر از یکدیگر توضیح می‌دهد: با توجه به روند قیمت‌گذاری مبنای فولاد و محصولات اساسی چرخه فولاد مانند سنگ‌آهن و زغال‌سنگ که توسط چین به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ مصرف‌کننده این کالاها در جهان انجام می‌شود، هر دخل و تصرفی از سوی این کشور روی بازارها تاثیر می‌گذارد. وی معتقد است اگر بخواهیم تاثیر‌گذاری محصولات مختلف سنگ‌آهنی را بر روند قیمتی و تقاضا بررسی کنیم به‌عنوان مثال باید به این نکته دقت کنیم که چین هنوز مصرف‌کننده آهن اسفنجی نیست، بنابر این همین نکته موضوع و نگاه متفاوتی را شکل می‌دهد. 

 

در توضیح باید گفت چین را بیشتر می‌توان مصرف‌کننده آهن قراضه معرفی کرد. این کشور اگرچه کوره‌های بلند را متوقف و کوره‌های قوس الکتریکی را راه‌اندازی کرده است و مجوزهای جدید ارائه کرده اما هنوز به سمت مصرف آهن قراضه حرکت می‌کند، به‌طوری‌که هنوز آهن قراضه جزو کالاهای استراتژیکی است که مانند سنگ‌آهن و زغال‌سنگ در مقوله نوسانات قیمت به‌دنبال تغییراتی که در عرضه و تقاضا در چین اتفاق می‌افتد در رده این دو کامودیتی می‌تواند قرار گیرد.

 

طهرانی در ادامه گفت: اگر می‌گوییم قیمت بازار آتی سنگ‌آهن مسیرهای مختلفی را طی می‌کند این به این معنا است که این بازار از هیچ فرمولی در حال حاضر تبعیت نمی‌کند؛ طهرانی ادامه داد: این در حالی است که قبل‌تر از این و در چند سال گذشته رابطه سنگ‌آهن و فولاد به‌صورت «خطی» بود به‌طوری‌که تا سال ۲۰۱۳ این روند ادامه داشت و زمانی که قیمت سنگ‌آهن افزایش پیدا می‌کرد، فولاد نیز با افزایش مواجه می‌شد، به همان نسبت زمانی که روند قیمتی سنگ‌آهن کاهشی می‌شد، قیمت فولاد هم روند کاهشی در پیش می‌گرفت، بنابراین در آن سال‌ها رابطه مستقیمی را درخصوص این دو محصول شاهد بودیم، اما از سال ۲۰۱۳ به بعد و با شروع سال ۲۰۱۴ قیمت سنگ‌آهن برخلاف فولاد با افت فاحشی مواجه شد، روندی که در ادامه موجب شد رابطه میان این دو کامودیتی از حالت خطی خارج شود البته نه به‌طور کامل،‌بطوری‌که در حال حاضر رابطه قیمت سنگ‌آهن وفولاد، ۵۰ درصد به‌صورت خطی و ۵۰ درصد دیگر بر اساس شرایط عرضه و تقاضا، ‌شرایط اقتصادی در کشور مبدا، شرایط اقتصادی در کشور مقصد و... است.


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان