دیرگدازها در انتظار حمایت از کالای ایرانی

 دیرگدازها در انتظار حمایت از کالای ایرانی

صنعت نسوز یکی از صنایعی است که وابستگی زیادی به صنعت فولاد دارد، از این رو حال و روز این صنعت در امسال می‌تواند وضعیت این صنعت را رقم بزند. کارشناسان این حوزه معتقدند ورود واحدهای کارخانه‌های فولاد به کشور در سال گذشته و راه‌اندازی برخی از آنها در سال جدید می‌تواند برای این صنعت نیز رونق‌بخش باشد.

 

به گزارش استیل تریدر، البته اگر دست‌اندرکاران در این حوزه، شعار سال که حمایت از کالای ایرانی است را موردنظر قرار دهند و از واردات نسوز که کیفیتی بهتر از نسوز ایرانی ندارد، پیشگیری کنند، می‌توان سال خوبی را برای دیرگدازها پیش‌بینی کرد.


عزم جدی برای حمایت از محصولات داخلی

 
دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت موادنسوز کشور در گفت‌وگو با صمت درباره حال و روز صنعت نسوز و پیش‌بینی آن در امسال اظهار کرد: از آنجا که صنعت نسوز به صنعت فولاد بسیار وابسته است اگر این صنعت رونق بگیرد می‌تواند سبب رونق صنعت نسوز در امسال نیز شود.
علی حسین زاویه در ادامه با اشاره به شعاری که برای امسال در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: حمایت از تولید داخلی به طور یقین می‌تواند سبب رونق بازار در صنعت نسوز شود اما مهم‌ترین موضوع درباره این شعار اینکه اراده دیوان‌سالاری از سوی قوای مجریه و مقننه درباره حمایت از کالای داخلی شکل نگرفته است. اداره و عزم جدی نه تنها برای یک سال بلکه باید همواره و همیشگی وجود داشته باشد. اگر این عزم و اراده وجود داشته باشد، به یقین حال و روز صنعت نسوز نیز مساعد خواهد شد.

 
وی در ادامه خاطرنشان کرد: موضوع این است که بسیاری از واحدها و شرکت‌ها بیشتر به فکر سود خود و واردات هستند چراکه بسیاری از شرکت‌ها از طریق واردات، از پورسانت‌ها و مزیت‌هایی بهره‌مند می‌شوند که ترجیح می‌دهند واردات داشته باشند. بنابراین اگر از کالای مرغوب داخلی حمایت به عمل‌اید به یقین تمام صنایع دچار تغییر و تحول اساسی خواهند شد.

 
زاویه در پاسخ به این پرسش که آیا تولیدات داخلی، قابل رقابت با مشابه خارجی خود هستند، گفت: برای اینکه تولیدات واحدهای تولیدکننده داخلی، قابل رقابت با کالاهای مشابه خارجی خود باشند به چندین عامل نیاز دارند که یکی از این عوامل کیفیت محصولات است. البته موضوع مهم برای بیشتر واحدهای تولیدی، موضوع نقدینگی است چراکه باوجود نقدینگی زیاد در سطح کشور، واحدهای تولیدی از کمبود نقدینگی در رنج هستند و تا زمانی که توزیع و هزینه‌کرد نقدینگی در کشور نظم نگیرد واحدهای تولیدی به هر اندازه‌ای که تلاش کنند، فایده‌ای نخواهد داشت.

 
زاویه درباره کیفیت نسوزهای داخلی عنوان کرد: کیفیت نسوزهای داخلی، قابل رقابت با کالاهای مشابه خارجی است و در این باره هیچ شکی وجود ندارد. اتفاقا نسوز داخلی یکی از محصولاتی به‌شمار می‌رود که کیفیت آن حتی بالاتر از مشابه خارجی است.


وی در پاسخ به این پرسش که با وجود کیفیت زیاد محصولات نسوز و ظرفیت تولید خوب، چرا باید شاهد واردات نسوز به داخل کشور باشیم، گفت: این واردکنندگان پورسانت‌هایی دریافت می‌کنند یا در نهایت به سفرهای خارجی می‌روند و واردات انجام می‌دهند، در حالی که بیشتر محصولاتی که از خارج وارد می‌شوند گارانتی ندارند اما همان محصول با کیفیت بهتر و گارانتی، در داخل موجود است. از این رو اگرچه این واردکنندگان نسوز خارجی، مشکل ایجاد کرده و لاپوشانی می‌کنند اما اگر تولید داخلی با کوچکترین مشکلی روبه‌رو شود، این موضوع را علم می‌کنند. در حمایت از کالای ایرانی باید تمام دست‌اندرکاران و مصرف‌کنندگان از سطوح بالا تا پایین از آن پیروی کنند و کسانی که مسئول هستند باید این موضوع را پیگیری کرده و بازخواست کنند.

 
زاویه البته درباره وضعیت پیش‌بینی این موضوع در امسال که به عوامل مختلفی بستگی دارد، گفت: باید شرایط بین‌المللی و موضوع برجام را نیز در نظر گرفت. از سوی دیگر باید بتوانیم نفت را از سر سفره ایران برداریم تا با قاطعیت بیشتر به سمت تولید محصولات جایگزین پیش برویم.


یوزانس داخلی را تقویت کنیم


دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت مواد نسوز کشور برای رونق‌بخشی به صنعت پیشنهاد کرد: برای رونق بخشیدن به تولیدات داخلی باید بتوانیم از تسهیلات بانکی بیشتر استفاده کنیم. بانک‌ها باید تلاش کنند نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی را تامین کنند. سرمایه در گردش واحدهای تولیدی در سطح بسیار پایینی قرار دارد. نقدینگی بالای کشور در بخش تولید نیست و بیشتر در دست صرافان و دلالان قرار دارد. تولید به شدت از کمبود نقدینگی در رنج است و یکـی از کارهایی که در این زمینه می‌توان انجام داد، این است که یوزانس داخلـی را راه‌اندازی کرد و رواج داد.

 
به عبارت دیگر کالایی سفارش داده می‌شود که پول آن را بانک می‌گیرد و فروشنده به بانک بدهکار می‌شود، در نتیجه با شرایط ویژه‌ای این بدهی را به بانک بازپرداخت می‌کند. در حقیقت با این روش، خریدار و فروشنده مشکل نقدینگی نخواهند داشت و بانک در این بین واسطه خواهد شد تا پولی را از خریدار دریافت کند و درصدی را از فروشنده بگیرد تا تعامل بهتری بین تولیدکننده و مصرف‌کننده ایجاد شود.

 
عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار

 
همچنین مهدی نعیمی، کارشناس صنعت نسوز درباره وضعیت این صنعت در سال پیش‌رو عنوان کرد: صنعت نسوز وابستگی زیادی به صنعت فولاد دارد و با توجه به اینکه واحدهای فولاد در چند سال گذشته وارد مدار تولید شده‌اند یا در حال راه‌اندازی هستند، وضعیت صنعت نسوز در امسال به مراتب بهتر از سال‌های گذشته خواهد شد چراکه بیشترین استفاده نسوز در صنعت فولاد نیز در واحدهای احیای مستقیم انجام می‌شود. امسال واحدهای بیشتری وارد مدار تولید می‌شوند و ظرفیت زیادی به این واحدها اضافه می‌شود که می‌تواند برای صنعت نسوز امیدبخش باشد.

 
وی در ادامه خاطرنشان کرد: سال گذشته، میزان تولید نسوز به ۵/۲۱ میلیون تن رسید که با ۳۰درصد افزایش تولید روبه‌رو بود. پیش‌بینی می‌شود این میزان برای امسال نیز افزایش یابد و در سال‌های آینده به ۳۵ میلیون تن خواهد رسید. بنابراین صنعت نسوز بر اساس رشد صنعت فولاد در کشور می‌تواند صنعت رو به رشدی باشد.

 
این کارشناس صنعت نسوز در ادامه تاکید کرد: البته برخی عوامل بیرونی نیز می‌توانند در پیش‌بینی صنعت نسوز موثر واقع شوند. برای نمونه، حدود ۴۰درصد واحدهای فولادی در سال گذشته به صادرات اختصاص یافت. با توجه به اینکه تنگناهای مالی، تحریم‌ها و محدودیت‌های بانکی بین‌المللی برای ایران در امسال جدی‌تر شده است، ممکن است سهم ۴۰درصدی صادرات فولاد کاهش پیدا کند و از سوی دیگر ممکن است چنین حجم تقاضای داخلی برای آن وجود نداشته باشد که در این صورت با کاهش میزان تولید روبه‌رو خواهیم بود. در حقیقت این موضوع تهدیدی است که ممکن است برای صنعت نسوز ایجاد شود چراکه به طور مستقیم صنعت نسوز تحـت تاثیر صنعت فولاد قرار دارد.

 


نعیمی در پاسخ به این پرسش که شعار امسال چه تاثیری بر صنعت نسوز می‌تواند داشته باشد، عنوان کرد: عامل دیگری که در امسال بر افزایش تولید و رونق بیشتر صنعت نسوز تاثیرگذار است، حمایت از نسوزهای داخلی و پیشگیری از واردات است چراکه هم ظرفیت و هم کیفیت نسوز داخلی زیاد است اما متاسفانه شاهد واردات آن هستیم. باید بتوان جلوی واردات نسوز را گرفت چراکه بسیاری از شرکت‌ها از ترکیه و کشورهای دیگر نسوز وارد می‌کنند، در حالی که کیفیت نسوزهای داخلی بالاست و امتحان خود را در شرکت‌های بزرگی مانند فولاد مبارکه پس داده است اما یک‌سری واردات با تعرفه‌های پایین ۵ تا نهایت ۱۰درصد انجام می‌شود. این پیشگیری از واردات می‌تواند به این صنعت در امسال کمک کند تا در نهایت سال خوبی را برای این صنعت رقم بزند.


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار فولاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران