مکانیزم قابل دفاع عرضه ورق در بورس کالا
آخرین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی یعنی هفتاد و پنجمین نشست آن به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.
به گزارش استیل تریدر، جعفر سرقینی و مجتبی خسروتاج معاونان وزارت صنعت، معدن و تجارت، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، غلامرضا شافعی رئیس اتاق بازرگانی ایران، شاپور محمدی رئیس سازمان بورس و حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالای ایران از مدعوین برجسته این جلسه بودند که گردهمایی این تعداد از مدیران اجرایی در این جلسه خود نشاندهنده اهمیت این نشست بود.بخش اعظم این جلسه به مکانیزم عرضه و تعیین قیمت ورقهای فولادی شرکت فولاد مبارکه در بورس کالای ایران اختصاص داشت که حاضران نظرات خود را اعلام کردند، اما جمع بندی آن به یکی از نشستهای بعدی این شورا موکول شد.
معاملات کشف پریمیوم، راهکاری برای تامین نیاز مستمر مصرفکنندگان
مدیرعامل بورس کالای ایران اعلام کرد: بورس کالا تابع تصمیمات قانونی و اجرای مواردی است که از سوی سیاستگذاران به ما ابلاغ میشود. وی در ادامه گفت: در بازار ورق فولاد، دوگونه مصرفکننده داریم که یک گروه نیازشان فصلی است و گروه دیگر، نیاز مستمر و دائمی به ورق دارند.سلطانینژاد افزود: در این میان از زمان تاسیس بورس کالا، برای آنکه نیاز مصرفکنندگان مستمر برطرف شده و آنها با کمبود مواد اولیه مواجه نشوند، تصمیم گرفته شد تا بخشی از عرضه ورق فولاد در تالار بورس کالا عرضه و کشف قیمت شده و بخش دیگر در سیستم مچینگ و برای مصرفکنندگان مستمر در نظر گرفته شود.
وی اظهار کرد: درصد عرضه ورق در تالار و سیستم مچینگ در سال ۸۵ بنا به درخواست سندیکای لوله و پروفیل، ۱۰ درصد در تالار و ۹۰ درصد در مچینگ بود که طی دو سال اخیر با ورود شورای رقابت این نسبت به ۲۵ و ۷۵ درصد تغییر کرد. حتی در این شرایط فولاد مبارکه تا ۴۰درصد محصولاتش را در تالار عرضه کرد و ۶۰ درصد راهی سیستم مچینگ شد.
مدیرعامل بورس کالای ایران اضافه کرد: به تازگی نیز از وزارت صنعت، معدن و تجارت استعلام کردیم که آیا درصد عرضه ورق در سیستم مچینگ و تالار را تغییر بدهیم یا خیر که شخص وزیر صنعت در نامهای به ما اعلام کردند که با توجه به نیاز مصرفکنندگان دائمی، این نسبت تغییری نکند.مدیرعامل بورس کالای ایران به تصویب دستورالعمل معاملات کشف پریمیوم در شورای عالی بورس اشاره کرد و گفت: بورس کالا برای حل دغدغه مصرفکنندگان مستمر، معاملات کشف پریمیوم در قالب قراردادهای بلندمدت را به سندیکای مذکور و فولاد مبارکه پیشنهاد داده است تا از این طریق مسائل کشف قیمت و اختلاف نظرها نیز رفع شود.
سلطانینژاد در پایان به تاکید وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر لزوم عرضه کل زنجیره فولاد در بورس کالا اشاره کرد و گفت: همان طور که وزیر صنعت به تازگی اعلام کردهاند، با عرضه کل زنجیره فولاد و حضور همزمان صنایع بالادست و پایین دست در بورس کالا، کشف قیمت کل زنجیره بهصورت شفاف و منطقی کشف میشود و عمده دغدغههای فعلی نیز برطرف میشود.
وزیر اقتصاد: باید به سمت توسعه بورس کالا در کشور حرکت کنیم
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در این جلسه گفت: باید در اولین قدم به سمت محوریت قرار دادن بورس کالا حرکت کنیم و دومین قدم نیز به سمت گستردگی عرضه انواع کالاها در نقاط مختلف کشور در بورس برویم تا بهطور متمرکز در بازار کالا عمل کنیم.
کرباسیان در این نشست عنوان کرد که با توجه به اینکه تولیدکننده، مصرفکننده و سامانه بهینیاب در این موضوع دخیل هستند، وزارت صنعت، معدن و تجارت باید تصمیمگیری نهایی را در این زمینه انجام دهد.وی درخصوص عملکرد بورس کالا گفت: بنده به دولتی نگاه کردن به بورس کالا اعتقادی ندارم، اما به اینکه کشف قیمت محصولات باید در بورس کالا انجام شود، اعتقاد دارم.وزیر امور اقتصادی و دارایی عنوان کرد: اگر به دنبال حل مشکلات صنایع پایین دست هستید، مطرح کردن این مسائل هیچ مانعی را در این حوزه رفع نمیکند؛ بنده درباره تغییرات هیات مدیره بورس کالا وارد نمیشوم، چراکه به سهامداران این شرکت احترام میگذارم و این سهامداران هستند که اعضای هیات مدیره شرکتها را تعیین میکنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به لزوم برگزاری نشستی دیگر با ارائه نظرات و پیشنهادهای ذینفعان، اعلام کرد: در نشستبعدی باید در اولین قدم به سمت محوریت قرار دادن بورس کالا حرکت کنیم و دومین قدم نیز به سمت گستردگی عرضه انواع کالاها در نقاط مختلف کشور در بورس برویم تا بهطور متمرکز در بازار کالا عمل کنیم.
تغییرات مواضع سندیکا قابل قبول نیست
در این نشست همچنین جعفر سرقینی، معاون وزیر صنعت با اشاره به اینکه طی ۵ سال گذشته شاهد اختلاف میان سندیکای لوله و پروفیل و فولاد مبارکه هستیم گفت: در این زمینه تغییرات موضع سندیکا در مقاطع مختلف منطقی به نظر نمیرسد.به گزارش خبرگزاری مهر، جعفر سرقینی در این نشست درباره بحث عرضه و تعیین قیمت ورق فولاد در بورس کالا با بیان اینکه وزارت صنعت با ورود فولاد اهواز و گیلان به بورس کالا کاملا موافق است، افزود: درخصوص حل مشکلات عرضه و قیمتگذاری ورق فولاد، شورای رقابت یک مصوبه را ابلاغ کرد. همزمان با این مصوبه، ما نیز تعرفه واردات ورق را از ۲۰ به ۱۰ درصد کاهش دادیم تا سندیکای لوله و پروفیل به راحتی بتوانند مواد اولیه را تامین کنند اما به یکباره با تغییرات قیمتهای جهانی شاهد هستیم که سندیکا اعلام میکند، مصوبهای را که طی یک سال بررسی از سوی شورای رقابت ابلاغ شده قبول ندارد.
معاون امور معادن وصنایع معدنی وزارت صنعت عنوان کرد: همچنین سندیکای لوله و پروفیل که امروز از عرضه حداکثری فولاد مبارکه در بورس کالا سخن میگوید، در گذشته طی نامهای خواستار عرضه ۱۰ درصدی ورق در تالار بورس و عرضه ۹۰ درصدی در مچینگ بوده که این تغییر مواضع سندیکا به هیچ عنوان منطقی و قابل قبول نیست.وی گفت: سندیکا یک بار بهطور مشخص در مورد میزان عرضه ورق در تالار و سیستم مچینگ تصمیم بگیرد تا موضوع را بررسی کنیم.به گفته سرقینی، نکته مهم لزوم تقویت بورس کالا بهمنظور تامین نیاز مصرفکنندگان دائمی ورق است. بهطوریکه هر مقدار سیستم مچینگ در بورس کالا محدود شود، خلاف قواعد بینالمللی رفتار کردهایم؛ چراکه در دنیا قراردادهای بلند مدت به منظور تامین نیاز مستمر وجود دارد. در حال حاضر نیز فولاد مبارکه تا ۴۰ درصد ورق گرم را در تالار بورس عرضه میکند و مصرفکنندگان دائمی نیز مواد موردنیازشان را از سیستم مچینگ تامین میکنند.وی در پایان گفت: بهترین پیشنهاد برای حل مشکلات صنایع پایین دستی، پایش بهینیاب است بهطوریکه با تقویت بهینیاب باید زمینه ثبت سفارش خرید در بورس براساس ظرفیت مصرفکنندگان فراهم شود تا با این کار بهطور اتوماتیک شاهد کاهش تقاضا و قیمتهای متعادل تر در بازار ورق باشیم.
بورس کالا از شفاف ترین ساختارهای اقتصادی است
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار یکی از موضوعات اصلی این نشست به بررسی عرضه و قیمتگذاری ورق فولاد در بورس کالا اختصاص داشت، گفت: این موضوع به تازگی در جلسهای در وزارت اقتصاد بررسی شد.به گزارش «ایلنا» شاپور محمدی با تاکید بر اینکه ساختار بازار سرمایه و از جمله بورس کالا، شفاف ترین ساختار موجود در اقتصاد است، گفت: مطرح کردن مباحث کلی در جلسات هماندیشی نمیتواند برای صنایع راهگشا باشد. رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره ترکیب هیاتمدیره بورس کالا نیز عنوان کرد: در این مورد نیز قانون تجارت تعیین تکلیف کرده است. اینکه بگوییم یک تولیدکننده نباید عضو هیاتمدیره بورس کالا باشد، طبیعتا مصرفکننده نیز نباید عضو باشد، پس هیاتمدیره را چه افرادی باید تشکیل بدهند؟ در ضمن براساس قانون تجارت، این سهامداران هستند که اعضای هیات مدیره را تعیین میکنند و براین اساس نمیتوان حق رای را از سهامدار گرفت.
ساختار بازار سرمایه و بورس کالا براساس مر قانون است
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در آخرین نشست شورای گفتوگوی امسال که به موضوع عرضه و قیمتگذاری ورق فولاد در بورس کالا اختصاص داشت، گفت: در مورد بحث قیمت محصولات در بورس کالا، باید یک مجموعهای از عوامل را در کنار هم قرار داد که به اعتقاد بنده نوسانات نرخ ارز یکی از عوامل مهم در این زمینه است.محمدرضا پورابراهیمی افزود: در این باره بارها اعلام کردهایم که براساس مصوبه شورای عالی بورس، بازار آتی ارز به منظور پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز راهاندازی شود همانگونه که بازار آتی طلا در بورس کالا ایجاد شده و امروز اثرات مثبت این معاملات را در بازار طلا مشاهده میکنیم.
پورابراهیمی در ادامه با تاکید بر اینکه ساختار بازار سرمایه و بورس کالا براساس مر قانون است، گفت: اگر عدهای قصد دارند تا ساختارها را زیر سوال ببرند، ما بهعنوان قانون گذار در مجلس این موارد را قبول نداریم؛ اما اگر به دنبال حل مشکلات صنایع پاییندستی هستند، از این موضوع استقبال میکنیم. رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: موضوعاتی که درباره انحصار در عرضه محصولات ورق فولاد مطرح میشود باعث شد تا شورای رقابت وارد میدان شود و همین شورا نیز رای به عرضه ورق فولاد در بورس کالا براساس درصدی مشخص از عرضه در تالار و مچینگ داد.
این نماینده مجلس در پایان عنوان کرد: برخی هر طور که میخواهند به تفسیر قانون میپردازند در شرایطی که تفسیر قانون به عهده خود قانونگذار است؛ بازهم تاکید میکنم، با توجه به اعلام آمادگی مجموعه بازار سرمایه برای بررسی و اصلاح هر ضعفی احتمالی که در روند اجرایی برخی معاملات وجود دارد، سندیکای لوله و پروفیل باید موارد خود را بهطور روشن و دقیق در نشست بعدی شورای گفتوگو که در این باره برگزار میشود، عنوان کند.
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان