افزایش توجه تولید‌کنندگان به صادرات

افزایش توجه تولید‌کنندگان به صادرات

رکود نسبی بازارداخلی از یکسو و رونق بازارهای جهانی از سوی دیگر بسیاری از تولید‌کنندگان را به سمت صادرات کشانده و اکنون به‌نظر می‌رسد کفه معادلات به سمت آنهایی است که در بازارهای خارجی حضوری چشمگیر دارند.

 

به گزارش استیل تریدر، با تاکید دولت برافزایش میزان تولید فولاد و رسیدن به رقم ۵۵ میلیون تن تا سال ۱۴۰۴، فولاد‌سازان بزرگ در زمان رکود، صرفه را در عرضه و ورود به بازار‌های جهانی دیدند و در ابتدای ورود با وجود عرضه با قیمت‌های کمتر از داخلی همچنان بر صادرات محصولات اصرار ورزیدند.این روند ادامه یافت تا آنکه به‌رغم ایستایی قیمت‌های داخلی به دلیل کمبود تقاضا، بازار جهانی به دلیل غیبت چین با رشد قیمت همراه شد و اکنون شرایط به نفع آنهایی است که در بازارهای جهانی حضور دارند، اکنون فولاد‌سازان خصوصی نیز به جمع صادرکنندگان پیوسته‌اند.

 

به این ترتیب فولادسازان خرد و درشت خصوصی که در بدو امر برنامه‌ای برای صادرات نداشتند کم کم با تنگ شدن عرصه در بازار داخلی و پایین آمدن فروش و کم شدن نقش صادرکنندگان بزرگ جهانی در بازار‌های بین‌المللی، به دریای بزرگ بازار‌های جهانی پیوسته و اقدام به بازار‌یابی و فروش کردند.

 

اکنون اغلب واحد‌های فولادی در تدارک بهره‌وری و ارتقای کیفیت برای حضور در بازار‌های جهانی هستند و با رکودی که در بازار وجود دارد میل به بازار‌های جهانی روز به روز بیشتر می‌شود. در این بین حضور در عرصه‌های جهانی، همان‌طور که برای فولاد ایران مزایایی دارد، مشکلاتی را برای واحد‌های فولادی ایجاد کرده که بزرگ‌ترین‌ آن سختی تبادلات بانکی و نقل و انتقال پول است، اما با این وجود روز به روز بر جمع صادرکنندگان افزوده می‌شود.

 

با این وصف، رئیس هیات مدیره شرکت فولاد روهینا جنوب بهترین عمل واحد‌های فولادی در شرایط فعلی بازار را رویکرد صادراتی دانست و عنوان کرد: در شرایط رکودی، بهترین اقدام صادرات است و شرکت‌های ایرانی باید برای ارتقای کیفیت محصولات گام بردارند تا بتوانند راه خود را در بازار‌های جهانی باز کنند.محمد جابریان شرایط بازار را رو به بهبود عنوان کرد و گفت: البته در حال حاضرتقاضا کم است و همکاران ما برای جبران کمبود تقاضای داخلی باید به فکر صادرات بوده و نباید تنها به بازار‌های داخلی متکی باشند.وی تصریح کرد: برای به‌دست آوردن بازار‌های جهانی باید به سمت ارتقای کیفیت محصولات برویم که اگر این سمت و سو را نداشته باشیم محکوم به شکست هستیم.

 

رئیس هیات مدیره شرکت فولاد روهینا جنوب اظهار کرد: صرفه جویی در مصرف انرژی و بهره‌گیری از تکنولوژی روز دنیا از جمله مواردی است که من در شرکت به‌کار گرفتم و همین موضوع باعث شد به محض راه‌اندازی واحد، در عرض ۵ ماه موفق به صادرات ۳۰ هزار تن محصول شوم.وی افزایش اخیر قیمت فولاد در بازار داخلی را به دلیل صادرات دانست و گفت: افزایش اخیر قیمت‌ها به دلیل صادرات فولاد و همگامی با بازار‌های جهانی بوده اما با این وجود قیمت‌های داخلی هنوز همپای جهان رشد نداشته است.

 

مدیر عامل شرکت آهن و فولاد ارفع نیز صادرات را در شرایط فعلی برای واحد‌های فولادی مناسب دانست و گفت: با شرایط فعلی و رکود در بازار داخلی،صادرات به صرفه تر است.علیرضا خیاط همچنین از صادرات ۲۰۰ هزار تنی شرکت آهن و فولاد ارفع در سال جاری و برنامه صادرات ۱۰۰ هزار تنی تا پایان سال خبر داد و گفت: در مجموع در سال جاری برای حدود ۳۰۰ هزار تن برنامه صادرات داریم. سال آینده نیز رویکرد ما بیشتر صادراتی خواهد بود و ۵۰ درصد محصولمان را صادر خواهیم کرد.

 

وی تصریح کرد: محصولات ایران در بازار‌های بین‌المللی با کیفیت بالا ارزیابی می‌شود و به همین دلیل مشتریان خود را دارد.  وی با اشاره به وضعیت شرکت گفت: با وجود آنکه عمده تمرکز فولاد ارفع بازار داخلی بود و دیر به بازار‌های جهانی ورود پیدا کرد اما در حال حاضر ارفع برند شناخته شده‌ای است و اغلب محصولات به بازارهای آسیای جنوب شرقی و امارات صادر می‌شود.

 

وی در پاسخ به این پرسش که با وجود دوری از مرز‌ها، آیا همچنان صادرات برای ارفع صرفه اقتصادی دارد، گفت: بله با وجود آنکه برای صادرات متحمل هزینه حمل ۷۰ تا ۸۰ تومانی می‌شویم اما تفاوت قیمت‌ها در بازار داخلی و جهانی همچنان صادرات را برای ما جذاب و سود آور کرده است.خیاط شرایط بازار داخلی را با ثبات اعلام کرد و گفت: به نظر نمی‌رسد که در سال آتی نیز بازار با تحولی روبه‌رو‌ باشد و روند با ثبات فعلی را در پیش خواهد گرفت و در حال حاضر نیز با وجود رشد نرخ ارز، قیمت‌های داخلی همچنان نسبت به بازار‌های جهانی تفاوت دارد.

 

وی تصریح کرد: قیمت‌های جهانی شمش حدود ۵۰۰ تا ۵۱۰ دلار است وفروش صادراتی شرکت نیز در حال حاضر در همین محدوده است و به‌صورت فوب می‌فروشیم و در سال آتی نیز ضمن تامین نیاز داخل به بازار‌های صادراتی معطوف هستیم. وی شرایط آتی بازار صادراتی را در صورت عدم ورود چین مثبت دانست و گفت: در صورتی که چین همچنان در بازار‌های صادراتی فولاد حضور کمرنگی داشته باشد، بازار برای ما باز است اما اگر چین وارد بازار‌های جهانی شود معادلات تغییر کرده و باید برای حضور در بازار‌ها تلاش بیشتری بکنیم. 

 

وی در پاسخ به این پرسش که فولاد‌سازی چادرملو مشکلی در تامین مواد اولیه ارفع ایجاد نکرده گفت: فعلا مشکلی در تامین مواد اولیه نداریم.در همین حال براساس آمار‌هایی که از سوی انجمن تولید‌کنندگان فولاد یاران منتشر شده میزان تولید کل محصولات فولادی شامل تیرآهن، میلگرد، انواع ورق طی ۹ماه نخست امسال معادل ۱۴ میلیون و ۶۳۱ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۹ درصدی داشته و از این میزان ۵ میلیون و ۸۶۱ هزار تن توسط بخش خصوصی تولید شده است. میزان تولید فولاد میانی شامل بیلت و بلوم و اسلب طی ۹ ماهه امسال نیز ۱۱ میلیون و ۷۳ هزار تن بوده که از این میزان ۴ میلیون و ۱۸۶ هزار تن مربوط به بخش خصوصی بوده است.

 

در همین حال میزان واردات طی ۹ ماه امسال معادل یک میلیون و ۶۵۹ هزار تن انواع محصولات فولادی بوده که حاکی از افت ۲۸ درصدی است و تنها ۳۸ هزار تن فولاد میانی طی ۹ ماه به کشور وارد شده که از افت ۷۹ درصدی برخوردار بوده است. این در حالی است که میزان صادرات محصولات فولادی به تفکیک تیرآهن با رشد منفی ۱۹ درصدی ۱۲۹ هزار تن، میلگرد با رشد ۹۹ درصدی معادل ۳۹۷ هزار تن، ورق گرم با رشد منفی ۵۵ درصدی معادل ۴۴۰ هزار تن و ورق سرد نیز با افت ۹۴ درصدی معادل ۸ هزار تن و ورق پوشش‌دار با رشد ۴۵ درصدی معادل ۵۶ هزار تن بود و میزان صادرات سایر محصولات فولادی نیز طی ۹ ماه امسال معادل ۵۶ هزار تن شده که حاکی از رشد ۱۰۰ درصدی بوده اما در مجموع تولید محصولات فولادی با رقم ۱۰ میلیون و ۷۵ هزار تن افت ۲۹ درصدی داشته این در حالی است که میزان صادرات فولاد میانی معادل شامل بیلت، بلوم و اسلب معادل ۴ میلیون و ۶۱۴ هزار تن بوده که حاکی از رشد ۸۰ درصدی است.

 

بر‌اساس آمار‌ها همچنین به نظر می‌رسد میزان مصرف ظاهری فولاد در ۹ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد همراه بوده، بر اساس این آمار‌ها میزان مصرف ظاهری محصولات فولادی ۱۵ میلیون و ۲۱۵ هزار تن بوده که از رشد ۷ درصدی برخوردار بوده و میزان مصرف فولاد میانی نیز با رقم ۱۱ میلیون و ۴۹۷ هزار تن نسبت به مدت مشابه سال قبل تغییری نداشته است.


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار فولاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران