در نشست مطبوعاتی رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران عنوان شد
فعال شدن تمام پروژههای معدنی
روز گذشته نشست خبری دکتر مهدی کرباسیان رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) در حالی برگزار شد که بررسی اقدامات انجام شده در سال 93 از جمله 10 پروژه آماده بهرهبرداری در سال جاری و شرایط خاص سرمایهگذاری بر معادن و صنایع معدنی مخصوصا 7 طرح فولادی، وضعیت اکتشاف و همچنین جذابیتهای سرمایهگذاریها را میتوان مهمترین بخشها در صحبتهای این مدیر صنعتی برشمرد.
به نظر میرسد در این دوره باید شاهد رخدادهای مهمی در بخش معادن باشیم زیرا فعالیتهای این سازمان در دوره جدید توانسته پروژههای متوقف شده بسیاری را به حرکت درآورد؛ همان گونه که کرباسیان اشاره دارد: هیچ پروژهای از ایمیدرو متوقف نیست؛ یا فعال شده یا به بهرهبرداری رسیده است.
این در شرایطی است که در کشورهای معدنی و مشابه، این نرخ حتی تا 16 درصد هم بالغ میشود و فکر میکنیم بتوانیم در برنامه ششم رقیبی برای محمدحسین بابالو: نشست خبری دکتر مهدی کرباسیان با اصحاب رسانه روز گذشته در ایمیدرو برگزار شد و در آن مهدی کرباسیان با صمیمیت به پرسشهای خبرنگاران پاسخ گفت. وی گفت: هماکنون معدن در تولید ناخالص داخلی کشور نزدیک به یک درصد نقش دارد و صنایع معدنی وابسته نیز در نهایت 5 درصد از این حجم را اشغال میکند.
صنایع نفت و گاز باشیم، زیرا در کشور با دارا بودن 68 نوع ماده معدنی مختلف باید جایگاه قدرتمندتری داشته باشیم. البته هنوز اکتشاف بهصورت کامل در کشور انجام نشده است.
وی در ادامه گفت: هماکنون کشورهای خارجی دید درستی از پتانسیلهای سرمایهگذاری در کشور ما ندارند و باید این توانمندیها را بهصورتهای مختلف به سرمایهگذاران معرفی کرد. اگر 5 درصد از سرمایه افراد ایرانی خارج از کشور به ایران برگردد دیگر نیازی به سرمایهگذاری خارجی نخواهیم داشت.
وی همچنین از مشکلات موجود بر سر راه سرمایهگذاری در پروژههای معدنی خبر داد و گفت: متاسفانه هنوز هم اطلاعات کافی از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود در کشور وجود ندارد ، چرا که اکتشافات زمینشناسی هنوز به پایان نرسیده است. البته تلاشهای بسیاری در این زمینه صورت گرفته، مثلا برخی از استانهای ما ظرفیتهای وسیعی دارند، اما هنوز هم اطلاعات آنها ناقص است. رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه به برخی فعالیتهای صورت گرفته پرداخت و گفت: در سال 93 توانستیم به رغم محدودیتها اقدامات خوبی انجام دهیم که جذب سرمایهگذاری 1634 میلیارد تومانی یکی از آنها است. وی در ادامه تاکید کرد: هماکنون هیچ پروژهای از ایمیدرو متوقف نیست، یا فعال شده یا به بهرهبرداری رسیده است. در سال 93، سه پروژه سیمان ونزوئلا، طلای زرشوران و میلهگذاری ذخایر آلومینیوم المهدی اجرا شده و پنج پروژه دیگر از جمله جادهسازی و برقرسانی به برخی واحدها نیز به پایان رسیده که این پروژهها جمعا 412 میلیون دلار سرمایهگذاری را به خود اختصاص داده است.
بهرهبرداری از 10 پروژه معدنی در سال جاری
وی در ادامه به 10 پروژهای که امسال به بهرهبرداری خواهد رسید اشاره کرد و گفت: در سال جاری این طرحها 372 میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم داشته؛ پروژههایی همچون آنتیموان در سیستان و بلوچستان، چند پایلوت تیتانیوم در منطقه کهنوج، پایلوت تولید پترولیوم کک، 2 برابر شدن ظرفیت بارگیری اسکله بارگیری مواد معدنی، زغالشویی سوادکوه و پتاس خور و بیابانک بخشهایی از این پروژهها است. وی در ادامه خبر داد که سه طرح آهن اسفنجی نیز در سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید. کرباسیان در ادامه به صنعت آلومینیوم اشاره کرد و گفت: هماکنون 400 هزار تن ظرفیت اسمی برای این صنعت وجود دارد که کار احداث یک واحد تولیدی دیگر با ظرفیت 300 هزار تن دیگر نیز در منطقه ویژه اقتصادی لامرد فارس آغاز شده است.
وی در ادامه به توجه این شرکت به اکتشافات جدید اشاره کرد و گفت: هماکنون ذخایر معدنی شناختهشده در کشور برابر با 57 میلیارد تن محاسبه میشود که ارزش این ذخایر چیزی نزدیک به 700 میلیارد دلار خواهد بود. هماکنون کار اکتشافی وسیعی آغاز شده و امیدواریم پس از جمعآوری نتایج آنها، میزان ذخایر قطعی و شناختهشده معدنی با رشدی 40 تا 50 درصدی روبهرو شود که در نهایت ذخایر معدنی ایران بین 70 تا 80 میلیارد تن برآورد خواهد شد. وی در ادامه اکتشافات انجام شده در سال گذشته را بسیار ارزشمند عنوان کرد و گفت: در سال 93 اکتشافات صورت گرفته باعث شد تا میزان ذخایر ما افزایش شدید داشته باشد؛ تا جایی که به ذخایر سنگآهن کشور 250 میلیون تن، به ذخایر زغال سنگ 200 میلیون تن و به ذخایر طلا 30 تن افزوده شد. هماکنون در 205 هزار کیلومتر مربع پهنههای اکتشافی تعریفشده، فعالیتهای فنی و مهندسی در حال اجرا است که رقم قابل توجهی خواهد بود. رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه به ویژگیها و اتفاقات پیش رو در زمان اجرای برنامه ششم پرداخت و گفت: هماکنون ظرفیت تولید فولاد در کشور برابر با 22 میلیون تن است، ولی این رقم تا پایان این برنامه باید به 40 میلیون تن در سال برسد. البته درخصوص تولید مس باید به ظرفیت تولید 400 هزار تن و در مورد آلومینیوم نیز به ظرفیت تولید 700 هزار تن در سال برسیم.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی به بررسی شرایط اجرای پروژههای فولادی پرداخت و گفت: اغلب زیرساختهای احداث 7 طرح فولادی فراهم نبود که نیاز به تلاشهای بسیاری داشت ولی هماکنون واحدهای تولید آهن اسفنجی توسط پیمانکاران و مشاوران ایرانی همگی فعال هستند و در سال جاری حداقل 3 طرح تولید آهن اسفنجی به بهرهبرداری خواهد رسید.
البته فاینانسهای چینی نیز برقرار شده و تاکید داشتهایم تا ماشینآلات مورد نیاز و تجهیزات آنها اروپایی یا اروپایی – چینی باشد زیرا بسیاری از واحدهای تولیدی شرکتهای اروپایی در چین، از خود واحدهای اروپایی پیشرفته تر شده است. السیهای مورد نیاز برای هر 7 طرح گشایش یافته که جمعا بالغ بر 8/1 میلیارد یورو خواهد بود. البته اولین قسط آن با ارزش 14 میلیون یورو واریز شد.
دکتر مهدی کرباسیان در ادامه به واحدهای گندلهسازی، آهن اسفنجی و زغال سنگ خمرود کرمان اشاره کرد و گفت: در سنگان یک واحد 5 میلیون تنی گندلهسازی و یک واحد دیگر با همین ظرفیت برای تولید آهن اسفنجی در حال ساخت است. در گل گهر 5 و 6 نیز با همین منوال یک واحد با ظرفیت 5 میلیون تن دیگر نیز واگذار شده که میتوانند نقاط ضعف صنعت فولاد کشور را در کنار دیگر واحدها برطرف کنند. درخصوص معدن بزرگ خمرود هم قرارداد آن منعقد شده و ظرف 2 هفته آینده این قرارداد در مرحله اجرا قرار خواهد گرفت. وی در ادامه مجددا به سرمایهگذاریهای خارجی اشاره کرد و گفت: برنامه ما برای آینده کشور رسیدن به رشد اقتصادی بالای 10 درصد است و این سازمان به تنهایی برای سرمایهگذاران فرش قرمز پهن خواهد کرد.
دورنمای روشن معادن کوچک و متوسط
در ادامه این نشست مدیرعامل ایمیدرو در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» درخصوص برنامهریزی برای معادن کوچکتر زیر مجموعه این شرکت و همچنین مواد اولیه صنایع آلومینیوم و سرب و روی گفت: برای رونق بیشتر معادن کوچک در ابتدا صندوق بیمه فعالیتهای معدنی را که در لیست واگذاری بود از این لیست خارج کردیم. این صندوق باید فعالیتهای معدنی را بیمه کند بنابراین حضور در لیست واگذاری به بخش خصوصی با توجه به جایگاه حاکمیتی آن از اول اشتباه بوده است. همچنین سرمایه این صندوق را از 10 میلیارد تومان به 68 میلیارد تومان افزایش دادیم که تاکنون از مابهالتفاوت 58 میلیارد تومانی آن، 25 میلیارد را پرداخت کردهایم. این وضعیت جدید میتواند نقش مهمی در حمایت از معادن کوچک و متوسط داشته باشد. وی در ادامه درخصوص شرایط خاص صنعت آلومینیوم به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: هماکنون تولید بوکسیت در کشور بهعنوان یکی از مهمترین مواد معدنی تولید آلومینیوم، حداکثر ظرفیت تولید 200 هزار تن را دارد و باید به این مطلب بیشتر توجه کرد.
درخصوص روی مهدی آباد بهاباد بافق نیز باید گفت که ذخیره معدن انگوران تا چند سال آینده به پایان خواهد رسید بنابراین ما راه دیگری به جز روی آوردن به این معدن بزرگ و مهم نداریم. وی همچنین در پاسخ به سوالی، به قرارداد بین ایران و گینه اشاره کرد و گفت: این معدن بوکسیت یکی از بزرگترین معادن در جهان است که در زمان تصدی مهندس محلوجی در وزارت معادن و فلزات طی قراردادی با سهم 49 درصدی ایران و سهم 51 درصدی گینه به ایران واگذار شده است. متاسفانه این معدن فاقد هر گونه زیرساختی است و به آمادهسازی، احداث جاده دسترسی، راه آهن و حتی اسکله نیاز دارد که این موارد جمعا به 400 میلیون یورو سرمایه نیاز دارد. البته این قرارداد در حال اتمام بود ولی طی مذاکراتی که با دولت این کشور بهعمل آمد زمان این قرارداد تمدید شد. هماکنون با یک مشاور بینالمللی قرارداد بستهایم و این پروژه نیز فعال شده است.
استیل تریدر خبر صنعت فولاد و معدن فوق را از روزنامه دنیای اقتصاد بازتاب نموده است.