مدیر امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن مطرح کرد

دورنمای مبهم قیمت سنگ‌آهن

دورنمای مبهم قیمت سنگ‌آهن

طی روزهای اخیر قیمت‌ها در بازار سنگ‌آهن از روندی سینوسی تبعیت می‌کند به‌طوری که در برخی روزها افزایشی نسبی را تجربه کرده و در روزهای دیگر با کاهشی دوباره روبه‌رو می‌شود. در همین شرایط خبرهایی از کاهش یا افزایش حجم تولید غول‌های سنگ‌آهن دنیا منتشر می‌شود که بی‌تاثیر بر روند قیمت‌ها نیست.

مدیر امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن درخصوص شرایط اخیر بازارهای جهانی سنگ آهن و پیش‌بینی روند آتی قیمت‌ها در این بازار گفت: براساس اطلاعات رسیده، شرکت فورتسکیو که چند روز پیش با تشکیل ائتلافی با همراهی شرکت‌های واله و بی‌اچ‌پی کاهش تولید داده بود، خلف وعده کرده و تولید خود را بار دیگر افزایش داد. این در حالی است که انتشار همین خبر منجر به رشد مقطعی قیمت‌ها در بازار سنگ آهن شده بود اما متاثر از افزایش دوباره حجم تولید، قیمت این محصول از روز جمعه روندی نزولی را در پیش گرفت.

کیوان جعفری طهرانی پیش‌بینی کرد تا پایان هفته جاری قیمت سنگ‌آهن با شیب ملایم رو به پایین خواهد بود. وی افزود: از ابتدا در ائتلافی که این چند شرکت به منظور کاهش تولید سنگ‌آهن تشکیل داده بودند، شرکت ریوتینتو (بزرگ‌ترین‌ تولیدکننده سنگ‌آهن استرالیا) حضور نداشت؛ چرا که این شرکت معتقد است تقاضا برای سنگ‌آهن در آسیا زیاد بوده و از طرفی هزینه‌های تولید ریوتینتو به نسبت دیگر رقبا پایین‌تر است از این رو تمایلی به کاهش تولید از خود نشان نمی‌دهد.

به گفته جعفری طهرانی، با توجه به روند سینوسی قیمت‌ها در بازار سنگ‌آهن باید انتظار داشت در فاصله 11 تیر تا 11 مرداد ماه (ماه جولای 2015) قیمت سنگ‌آهن به کمتر از 50 دلار در هر تن و بعضا به ارقام 45، 46 دلار تنزل یابد و از ماه هشتم دوباره بارشد نسبی روبه‌رو شود.

مدیر امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ادامه داد: از ماه 8 تا 12 سال جاری میلادی قیمت سنگ‌آهن در محدوده 50 تا 60 دلار در هر تن البته با پیروی از یک روند سینوسی نوسان خواهد کرد.

وی به شرایط بازار بزرگ‌ترین‌ مصرف‌کننده سنگ‌آهن جهان یعنی چین نیز اشاره کرد و در این خصوص گفت: نیاز این کشور به سنگ‌آهن همچنان کم است؛ چرا که تقاضای فولاد در دومین اقتصاد بزرگ دنیا برخلاف انتظارات قبلی پکن در جهت توسعه رشد اقتصادی و ایجاد ثبات در آن، افزایش چشمگیری نخواهد داشت.

جعفری طهرانی درخصوص روند آتی تولید فولاد در این کشور نیز بیان کرد: طبق اعلام رئیس‌جمهور چین و از طرفی انجمن آهن و فولاد این کشور (CISA)، چین قصد دارد تا سال 2030 میلادی، تولید فولاد خود را به 560 میلیون تن در سال کاهش دهد. سال گذشته این کشور 821 میلیون تن فولاد خام تولید کرد و امسال برنامه دارد حدود 8 میلیون تن نیز از این رقم کمتر تولید کند و به‌طور کلی تا سال 2030 حجم تولید فولاد خام را حدود 260 میلیون تن تنزل دهد.

جعفری طهرانی توضیح داد: مسائل زیست‌محیطی و قوانینی درخصوص حفظ محیط زیست منجر به افزایش هزینه تولید شرکت‌های فولادی خواهد شد؛ چرا که نصب و راه‌اندازی تجهیزات کنترل آلایندگی برای شرکت‌های فولادی یکسری هزینه‌ها را در پی خواهد داشت و در مجموع برنامه دولت پکن بر این است که در سال‌های آتی روی توسعه صنعت های‌تک
(high-tech) که ارزش افزوده بالاتری برای این کشور به همراه داشته و مسائل زیست محیطی مانند تولید فولاد را نیز در پی ندارد برنامه‌ریزی و هدف‌گذاری کند تا از این طریق بتواند جایگاه دوم اقتصاد جهانی خود را بعضا به مرتبه نخست ارتقا دهد. از این رو چین معتقد است تولید فولاد در طول سال‌های 2020 تا 2030 در حاشیه جاده ابریشم شکل خواهد گرفت.

به گفته وی، کسری تولید فولاد چین باید از جانب کشورهای دیگر جبران شود و دولت پکن معتقد است کشورهایی نظیر هند، ایران، ترکیه و... توانایی جبران این کسری تولید را خواهند داشت. در حال حاضر کشورمان در افق 1404 برنامه تولید 55 میلیون تن تولید فولاد خام را در دستور کار دارد و هند نیز تولید 190 تا 200 میلیون تن فولاد خام را هدف‌گذاری کرده است. مدیر امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن گفت: سرمایه‌گذاری ۱۹۵ میلیون دلاری هند در طرح توسعه بندر چابهار نیز در راستای هدف‌گذاری افزایش تولید فولاد خام این کشور قابل توضیح و بررسی است؛ چرا که بندر چابهار به نوعی شاهراه ارتباطی هند با دیگر کشورها در مسیر جاده ابریشم به شمار می‌رود.

 

تولید 55 میلیون تن فولاد خام قابل دستیابی است اگر...

جعفری طهرانی در پاسخ به این پرسش که وضعیت شرکت‌های داخلی تولید و استخراج‌کننده سنگ آهن را در سال جاری و سال‌های آینده چگونه می‌بیند نیز گفت: در سال 2015 بازار خوبی انتظار معدنداران ما را نمی‌کشد؛ چرا‌که هم صادرات جذابیت خود را از دست داده و هم تقاضای بازار داخل با یکسری چالش‌ها روبه‌رو است.

وی توضیح داد: پیش‌بینی می‌شود در سال 2017 قیمت‌ها در بازار جهانی سنگ‌آهن با بهبود نسبی همراه شود و در محدوده 60 تا 70 دلار در هر تن افزایش بیابد. اما به هر ترتیب تا آن زمان شاهد ریزش‌های زیادی در بازار داخلی سنگ‌آهن خواهیم بود.

به بیان دیگر شرکت‌های معدنی خصوصی که توان مقابله با شرایط وخیم فعلی را ندارند از گردونه تولیدکنندگان خارج شده و تعطیل خواهند شد. وی افزود: سال گذشته مجموع تولید سنگ‌آهن شرکت‌های تابعه ایمیدرو در کشور 52 میلیون تن بود که از این میزان 33 میلیون تن به مصرف داخلی رسید. امسال هم پیش‌بینی می‌شود مصرف داخلی سنگ‌آهن 33 تا 35 میلیون تن ‌شود و بیشتر از 12 میلیون تن نتوانیم صادرات سنگ‌آهن داشته باشیم، از این رو با مازاد تولید روبه‌رو خواهیم بود.

به گفته این فعال بازار سنگ‌آهن اگر می‌خواهیم به تولید 55 میلیون تن فولاد خام تا افق 1404 دست یابیم باید از هم اکنون به فکر سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی روی اکتشافات معدنی و احداث واحدهای فرآوری سنگ‌آهن نظیر کنسانتره و گندله‌سازی باشیم؛ چرا که اگر به این مسائل مهم توجه نشود و در اثر رکود بازار مصرف یکی یکی شرکت‌های معدنی از گردونه تولید و استخراج خارج شوند، برای تولید این میزان فولاد مجبور به واردات سنگ‌آهن نیز خواهیم بود. وی نقش سیاست‌گذاری‌های دولت و سرمایه‌گذاری‌های بانک‌ها و تخصیص اعتبار از سوی آنها به سمت صنایع فولادی و معدنی را در این مسیر بسیار مهم قلمداد کرد و گفت: بخش خصوصی به تنهایی توانایی مقابله با تمام مشکلات در مسیر تولید، اکتشاف و استخراج سنگ‌آهن را ندارد و در شرایط عدم حمایت و سرمایه‌گذاری‌های لازم قادر به احداث واحدهای فرآوری نخواهد بود.

به گفته جعفری طهرانی اگر به مدد توافق جامع هسته‌ای در تیرماه بحث انواع تحریم‌های مالی، بانکی و... مرتفع شود، در زمینه سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در امر اکتشاف و استخراج با روند رو به رشد و خوبی مواجه خواهیم شد، اما به هر ترتیب این موضوع چیزی از وظایف بانک‌ها و لزوم سیاست‌گذاری‌های صحیح دولت در راستای تخصیص اعتبارات لازم به صنایع فولادی و معدنی کشور نمی‌کاهد و تنها در این صورت است که می‌توان ادعا کرد تولید 55 میلیون تن فولاد خام تا 10 سال دیگر قابل دستیابی است.

استیل تریدر خبر فولاد فوق را از روزنامه دنیای اقتصاد بازتاب نموده است.

بازگشت به شاخه اخبار فولاد بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران