کارشناسان فولادی عنوان کردند
پدیده دپو دامنگیر فولاد سازان بزرگ کشور
به گفته فولادسازان و مشاهدات از محوطه و انبارهای ۲ فولادسازی بزرگ ایران یعنی شرکت فولاد مبارکه و ذوبآهن اصفهان نشان میدهد تشدید رکود، واحدهای تولیدی بزرگ فولاد را نیز با مشکلات زیادی روبهرو کرده،به نحوی که از چند ماه گذشته این واحدهای تولیدی با کاهش تقاضا در سطح بازار اقدام به کاهش قیمتهای خود کردهاند اما این موضوع باعث شده تا هر روز افت قیمت در محصولات فولادی بیشتر شود.
به گزارش استیل تریدر، وضعیت قیمتها به سطحی رسیده که دیگر واحدهای تولیدی نمیتوانند محصولات خود را کمتر از آن به فروش برسانند. گفته میشود براساس آمار بالای ۳میلیون تن از محصولات فولادی در کارخانهها دپو شده است که با احتساب تولید سالانه ۱۵میلیون تن فولاد در کشور میتوان به این نتیجه رسید که بیش از ۲۰درصد مصرف یک سال فولاد در کارخانهها دپو بوده و این فاجعه است. فصل سرما رکود در بازار فولاد را تشدید کرده و چارهای نیست جز اینکه راهکارهای جدی و مناسبی برای رفع مشکلات صنعت فولاد به کار گرفته شود.
خروج کالاها از انبار با مشوقهای صادراتی
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان فولادی زمان آن فرارسیده که تولیدکنندگان فولاد با استفاده از راهکارهای متنوع برای محصولات خود تقاضا ایجاد کنند. دپوی فولاد نه تنها باعث میشود سرمایه هزینه شده فولادسازان به صورت کالا بلوکه شود و به چرخه تولید باز نگردد، بلکه از طرف دیگر موجب بالا رفتن بدهی فولادسازان به سنگآهنیها میشود چنانکه به گفته محمود نوریان، مدیرعامل سنگآهن چادرملو فولادسازان ۱۲۰۰میلیارد تومان به این شرکت و به همین میزان به گل گهر و سنگآهن مرکزی بدهکارند و باعث ایجاد مشکل برای سنگآهنیها در پرداخت حقوق دولتی و مالیاتشان به دولت شدهاند.
دامپینگ چین از فولاد این کشور باعث بروز رکود در کل بازارهای تولید جهان شده و بسیاری از کشورها با اقداماتی از شدت تاثیر دامپینگ چین به نفع تولیدکنندگان خود کاستهاند.
احمد دنیانور، مدیرعامل فولاد جنوب درباره راهکارهای خروج محصولات فولادی از حالت دپومیگوید: یکی از بهترین راهکارها برای اینکه دپوی کارخانههای فولادی مورد استفاده قرار گیرد و در انبارها جمع نشود تزریق نقدینگی به پروژههای عمرانی، مکلف کردن آنها به استفاده از مقاطع و ورقهای فولادی داخلی و بالا بردن تقاضا در کشور است.
وی میافزاید: نکته با اهمیت دیگر ایجاد فضای صادراتی در کشور است.واحدهای دولتی با عرضه زیرقیمت تمامشده محصولات امکان صادرات را از واحدهای خصوصی گرفتهاند؛ بنابراین باید این اقدام مدیریت شود و اجازه این کار به واحدهای دولتی داده نشود تا فضا برای صادرات مهیا شود.
وی خاطرنشان میکند: برای اینکه محصولات از حالت دپو خارج شوند باید به سرعت تمهیدات لازم اندیشیده شود چراکه این کار نیازمند اقدام فوری است تا بیش از این محصولات فولادی در انبارها دپو نشود اگر تولیدکنندگان بتوانند محصولات و کالاهای خود را به فروش برسانند به طور قطع میزان نقدینگی بیشتر شده و شرایط برای ادامه فعالیت بهتر خواهد شد.
مدیرعامل فولاد جنوب اظهار میکند: درحال حاضر و با توجه به رکودی که در این حوزه وجود دارد تنها ۲راهحل جواب میدهد؛ یکی ایجاد انواع مشوقها برای بالا بردن تقاضا مانند کاری که برای خودرو و لوازم خانگی انجام شد و تقاضا را در این ۲ بازار ایجاد کرد و راه دیگر برای بهبود شرایط صادرات محصولات فولادی است که اینکار با ایجاد خطوط حملونقل ارزان یا حتی رایگان میسر خواهد شد. بنابراین لازم است از مدلهای جدید برای بالا بردن تقاضا در فولادسازی استفاده شود.
به گفته دنیانور، زمانی که تقاضا از عرضه جا میماند باید چنین تکنیکهای را در نظر گرفت مانند چین، که کشتیهای ارزان را دراختیار فولادسازیهای خود قرار داده تا آنها بتوانند محصولات خود را با قیمت پایین تری در بازارهای جهانی عرضه کنند. وی تاکید میکند: استفاده از چنین راهکارهایی به طور قطع میتواند به بهتر شدن شرایط فولادیها و خارج شدن محصولات از حالت دپو و رسیدن به دست مصرف کننده، کمک کند.
محصولات تهاتری به فروش برسند
محمدرضا بنیاسدی، مدیرعامل فولاد کاوه جنوب میگوید: اگر بتوان مبادله کالا به کالا را با ضمانتهای بانکی شکل داد امید میرود که بتوان محصولات فولادی را از دپو خارج کرد. زیرا در صورت انبار محصولات، ضرر زیادی به تولیدکنندگان وارد میشود. وی میافزاید: هرچه میزان تولید محصولات فولادی کاهش یابد به همان اندازه ضرر و زیانها افزایش پیدا میکند به همین دلیل نمیتوان تولید را کاهش داد بلکه باید تا حدی تولید داشته باشیم.
وی خاطرنشان میکند: تنها چیزی که باید درشرایط کنونی انجام شود جلوگیری از انبار محصولات فولادی تا حد ممکن است اما این مسئله نیازمند بالا بردن تقاضا است و تقاضا هم زمانی بالا میرود که میزان نقدینگی در کشور زیاد باشد زیرا رکودی که به وجود آمده مانند این است که خونی در بدن نیست که در رگها جریان داشته باشد.
بنیاسدی اظهار میکند: درحالحاضر نقدینگی در کشور بسیار کم است از این رو کارخانهدارها هراس دارند بدون دریافت نقدینگی محصولات خود را به فروش برسانند ولی اگر بانکها بهصورت مقطعی محصولات فولادی را تضمین میکردند شرایط برای تولیدکنندگان قابل تحمل و مناسبتر میشد.
مدیرعامل فولاد کاوه جنوب بیان میکند: باید هر چه سریعتر نقدینگی در کشور تزریق شده و شرایط اقتصادی مناسبی برای تولیدکنندگان فراهم شود تا اینکه در سالهای آینده شاهد بهتر شدن شرایط باشیم. وی میافزاید: باید تا حدی هزینههای جاری مورد نیاز تولید را به واحدهای تولیدی تزریق کنند. البته درحال حاضر برخی از کارخانهها در تامین مواد اولیه به صورت تهاتری عمل میکنند اما هنوز هستند کارخانههای که این کار را شروع نکردند ولی لازم است این راهکار انجام شود چراکه فروش محصولات تهاتری بسیار بهتر از دپو کردن آنها است.
- بهناز صفری-
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان