رییس هیات عامل ایمیدرو در همایش فرصتهای سرمایهگذاری خبر داد
فراخوان تکمیل اکتشاف در نوار مرزی ایران
چهارمین همایش و نمایشگاه فرصتهای سرمایهگذاری بخش معدن و صنایع معدنی به مدت ۳ روز با حضور جعفر سرقینی، معاون معدن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو، محمد خزاعی، رییس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، پدرام سلطانی، نایبرییس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران و نیز شرکتهای سرمایهگذار داخلی و خارجی در ضلع جنوبی مصلای تهران آغاز به کار کرد.
به گزارش استیل تریدر، رییس هیات عامل ایمیدرو در این همایش ضمن تشکر از سازمان نظام مهندسی ایران برای برگزاری نمایشگاه ابراز امیدواری کرد که این نمایشگاه بتواند به رشد و توسعه بخش معدن کمک کند. درواقع این نمایشگاه و همایش میتواند راهی برای انتقال اطلاعات به سرمایه گذاران خارجی شده و زمینه همکاری بیشتر میان ایران و سرمایه گذاران را فراهم کند.
مهدی کرباسیان درباره سازمان ایمیدرو گفت: وظایف و اهداف سازمان ایمیدرو برای بخش معدن و صنایع معدنی با جایگاه ویژه، حمایت از بخش خصوصی فعال در این بخش است.
وی افزود: نکته مهمی که در سیاست دولت وجود دارد حمایت از بخش خصوصی و اجرای اصل «۴۴» قانون اساسی است، این در حالی است که خصوصی سازی در چند سال گذشته به درستی اجرا نشده و دولت قصد دارد تا این اصل مهم را اجرایی کند.
او تصریح کرد: باید پذیرفت که فرصت مهمی برای معدن و صنایع معدنی در این مقطع تاریخ ایجاد شده که مهمترین آن حمایت ویژه رهبر معظم انقلاب است که حمایت خود را به شکل روشن از این بخش اعلام کردند. همچنین رییسجمهوری و هیات دولت این بخش را به عنوان یک بخش اساسی در اقتصاد دیدهاند و در برنامه ششم توسعه که یکی از برنامههای اساسی کشور برای ۵ سال آینده است بخش معدن به عنوان یکی از اصلیترین محورها خواهد بود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: برای رسیدن به اهداف، باید بخش خصوصی به کمک دولت بیاید. کسانی که سیاست گذار، برنامهریز و قانون گذار هستند نیز پیشنهادات خود را به شکل جسورانه مطرح کرده و روی اهداف خود ایستادگی کنند زیرا دولت بر حمایت خود باور دارد، در نتیجه از حرفهای جسورانه که برای جهش بخش معدن است، گلهمند نخواهد شد.
کرباسیان بر این باور است که سرمایه گذاران خارجی در صورت حضور در ایران براساس نقش برد - برد که هم منافع آنها و هم منافع ملی کشور در نظر گرفته میشود، میتوانند در ایران سرمایه گذاری کنند.
او به نکات مهمی اشاره کرد و گفت: این روزها شرایط حاکم بر قیمت مواد معدنی، معادن و صنایع معدنی در جهان مطلوب نیست. نرخ سهام بزرگترین شرکت معدنی دینا «گلنکور» در بورس حدود ۳۰درصد کاهش یافته و این به معنای کاهش قیمت مواد معدنی است. قیمت مواد معدنی افت جدی داشته اما این شرایط ادامه پیدا نخواهد کرد زیرا در جهان مصرف مواد معدنی به دلیل نیاز بشر رو به رشد و افزایش است و این بحران خواهد گذشت.
کرباسیان اظهار کرد: در ایران با وجود ظرفیت بالایی که برای سرمایهگذاری در بخش معدن وجود دارد اما متاسفانه درصد کمی اکتشاف عمیق و وسیع انجام شده است. به طور مسلم اگر اکتشافات وسیع و گستردهای در ایران انجام شود ظرفیت چندین میلیاردی ذخایر ایران حداقل ۵۰درصد افزایش خواهد یافت.
او ادامه داد: اهداف اکتشافی برنامهریزی شده در سال گذشته برای سازمان ایمیدرو ۲۰۰هزار کیلومتر مربع بوده که عملیاتی شده و این در حالی است که در ۸۰سال گذشته تنها۱۰۰هزار کیلومتر مربع عملیات اکتشافی در کشور انجام شده است.
فراخوان تکمیل اکتشاف برای سرمایه گذاران
کرباسیان با بیان این نکته که از این ۲۰۰هزار کیلومترمربع عملیات اکتشافی ۱۲هزار کیلومتر مربع متعلق به سنگان، ۳۰هزارکیلومتر مربع متعلق به سیستان و بلوچستان، ۱۵هزار کیلومتر مربع متعلق به خراسان جنوبی و ۹۰هزار کیلومتر مربع برای یزد و کرمان و ضلع شرقی اصفهان، همچنین هرمزگان و آذربایجان شرقی و... بوده است و گفت میتوان به کشف اندیسهای معدنی جدید امیدوار بود. بعضی از قسمتها از مسیر اولیه اکتشاف جدا شده و میتوان از مرحله پیجویی به بعد را برای واگذاری به بخش خصوصی اعلام کرده و به این سمت رفت که امکان آزادسازی اندیسها و یافتههای به دست آمده از آنها وجود دارد.
کرباسیان اظهار کرد: در پهنه «سنگان» شاهد آزادسازی ۴۰۰ کیلومتر مربع از اراضی و ۵۰ محدوده بودیم که مابقی محدودهها تا یک ماه آینده آزاد خواهند شد و بخش خصوصی خبر خوش آنکه میتواند در آن حوزه ورود کند.
او گفت: در ۲۰ روز آینده فراخوان داده خواهد شد که بخش خصوصی داخلی و سرمایه گذار خارجی یا هر ۲ به شکل مشترک با ایمیدرو میتوانند در بحث تکمیل اکتشاف بصورت سهم کمتر برای ایمیدرو و سهم بیشتر برای سرمایه گذار با سازمان وارد همکاری شده تا به مرحله استخراج و فرآروی و بهره برداری برسیم.
رییس هیات عامل ایمیدرو ادامه داد: در پهنه اکتشافی سیستانوبلوچستان فعالیت اکتشافی در ۲ منطقه انجام شد. یکی اکتشافات مرزی از دریای عمان تا خراسان رضوی و دیگری در سرامان در سیستان و بلوچستان در محدوده مرز به عرض۲۰ کیلومتر کار اکتشافی از سوی بخش خصوصی انجام شده است.
کرباسیان گفت: یکی از اقدامات سازمان ایمیدرو این بود که متخصصان معدنی جوان را با مسئولان با تجربه اکتشافی درکنار یکدیگر قرار دادیم که نتیجه آن ایجاد بیش از ۳۰ شرکت جدید متخصص اکتشافی است. ضمن آنکه در استان سیستان و بلوچستان حدود ۳۰هزار کیلومتر مربع فعالیت اکتشافی انجام شده است. در نوار مرزی این استان ۱۰ یافته در ۳۰۰کیلومتر مربع ثبت شده است.
خارجیها میتوانند در ایران صاحب معدن شوند
توسعه بخش معدن به اشتغالزایی، افزایش صادرات و بهره وری در اقتصاد کشور کمک میکند.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی و رییس سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران در چهارمین همایش فرصتهای سرمایه گذاری معدن و صنایع معدنی ایران اظهار کرد: توسعه بخش معدن به اشتغالزایی، افزایش صادرات و بهرهوری کمک میکند، این درحالی است که متاسفانه حوزه معدن و سرمایه گذاری در آن تا به امروز مهم به نظر نرسیده است.
محمد خزاعی در ادامه گفت: در حال حاضر توجه و اشتیاق سرمایه گذاران خارجی به بخش معدن ایران قابل توجه است. معدن بهعنوان پایگاه اصلی برای توسعه سایر بخشها است. زیرا ایران ۲۷میلیارد تن ذخیره معدنی دارد که حدود ۷درصد از ذخایر کل جهان است.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی با تاکید بر اینکه در بخش معدن میتوان از تامین مالی خارجی استفاده کرد، افزود: تلاشهای بسیاری برای استفاده از سرمایههای خارجی انجامشده و با محوریت امور اقتصادی رتبه ایران در جذب سرمایه خارجی بهبود یافته و در سال ۲۰۱۶م نیز بهبود خواهد یافت.
او ادامه داد: بخش معدن ۴ تا ۵درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده، این درحالی است که متوسط جهانی این رقم ۱۵ تا ۱۶درصد است. بنابراین باید راهی برای افزایش بهرهوری و سرمایهگذاری در بخش معدن یافت. خزاعی تصریح کرد: بیشتر معادن کشور در نقاط دور افتاده و کمتر توسعه یافته قرار گرفتهاند و هر نوع سرمایه گذاری در این حوزه علاوه بر افزایش اشتغال، موجبات رونق اقتصادی این مناطق را به دنبال خواهد داشت و باعث ایجاد توسعه متوازن در سطح کشور خواهد شد. این درحالی است که دیگر بخشهای اقتصادی چنین امکانات و مزیتهایی را به همراه ندارند.
او یکی از نگرانی سرمایه گذاران خارجی را مسائل قانونی و حقوقی برشمرد و افزود: یکی از انتظارات دولت، حضور فعال بخش خصوصی داخلی است که در صورت موفقیت آنها، بهطور قطع این موضوع میتواند عامل خوبی برای جذب سرمایه گذاران خارجی شود.
معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: تهیه نقشه راه برای تامین منابع مالی خارجی ضروری است تا بدانیم منابع مالی در چه بخشهایی باید مصرف شود. او بهترین تامین مالی در بخش معدن را استفاده از سرمایه گذاری مستقیم و مستقل خارجی عنوان کرد و گفت: سرمایه گذاری مشترک داخلی و خارجی بهترین نوع تامین مالی منابع خارجی است.
خزاعی افزود: باید برای سرمایه گذاران خارجی این فرصت را ایجاد کرد که امکان پروانه بهرهبرداری برای آنها در کشور فراهم شود. این در حالی است که در بیشتر نقاط جهان، امکان تملک زمین یا معدن برای کشورهای درخواست کننده وجود ندارد، اما در ایران سرمایه گذار خارجی میتواند شرکتی را با مالکیت صددرصد با نام خود کند و به این طریق پروانه بهره برداری معدن را به نام خود به ثبت برساند.
فرصتهای سرمایه گذاری
رضا اشرفسمنانی، مشاور ارشد هلدینگ توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) نیز در چهارمین همایش فرصتهای معدن و صنایع معدنی با اشاره به تنوع ۶۸ نوع ماده معدنی و حجم ذخایر معدنی کشور و قرار گرفتن در ردیف کشورهای معدنی جهان گفت: بازار داخلی و رو به رشد فولاد ۴۰میلیون تنی را در ۱۰سال آینده پیش رو داریم.
وی در ادامه افزود: بازار مواد معدنی و رو به رشد کشورهای در حال توسعه ازجمله مزیتهای سرمایه گذاری در این حوزه است. مشاور ارشد «میدکو» خاطرنشان کرد: با توسعه اکتشافات در عمق شاهد افزایش ظرفیتهای معدنی کشور خواهیم بود و در این زمینه بازارهای جهانی میتوانند هدف اصلی صادرات مواد معدنی کشور باشند. اشرف سمنانی تصریح کرد: فرصتهای سرمایه گذاری داخلی و خارجی در ۳ بخش حاصل خواهد شد که نخستین آنها طرحهای توسعهای جدید از اکتشاف تا پایان زنجیره صنایع معدنی است.
وی طرحهای گسترش و نوسازی واحدهای موجود و صنایع پایین دستی با ارزش افزوده بیشتر برای مصارف داخلی و صادرات غیرمستقیم را از دیگر برنامههای فرصتهای سرمایهگذاری داخلی و خارجی نام برد. اشرف سمنانی یادآور شد: سرمایه گذاری با مشارکت بخش خارجی و داخلی فرصت توسعه همکاریها در منطقه را علاوه بر بازار داخلی برای بازار منطقهای و جهانی فراهم میکند. وی در پایان از راهاندازی پروژه گندله ۲/۵میلیون تنی زرند، گندله ۲/۵میلیون تنی سیرجان و فولاد سیرجان در ۳ سال آینده به وسیله شرکت «میدکو» خبرداد و افزود: واحد تولید کاتد این شرکت در سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷م به بهره برداری خواهد رسید.
سرمایه گذاری در معادن
رییس سازمان نظام مهندسی معدن در افتتاحیه چهارمین همایش فرصتهای سرمایه گذاری معدن و صنایع معدنی با ابراز امیدواری از اجرای «برجام» که تاثیرات مثبتی بر بخش معدن خواهد داشت، گفت: یکی از اهداف مهم سازمان نظام مهندسی معدن ایران تشویق سرمایه گذاران برای حضور در معدن و صنایع معدنی بوده که برای رسیدن به آن اقداماتی را از سالهای قبل آغاز کرده است.
هرمز ناصرنیا بیان کرد: سازمان نظام مهندسی معدن ایران، تمام تلاش خود را برای معرفی معدن و صنایع معدنی ایران به تمام کشورها صرف کرده است. البته تحریمهای بینالمللی در سالهای گذشته سبب شد تا عملکرد قابل قبولی برای معرفی ظرفیتهای معدنی کشور به همراه نداشته باشد. البته سازمان نظام مهندسی معدن ایران توانایی لازم برای اعلام سودآوری در بخشهای مختلف معدن و صنایع معدنی را دارد و به عنوان یک مشوق و نه اجراکننده عمل میکند.
ناصرنیا ادامه داد: در این همایش و نمایشگاه جانبی آن علاوه بر شرکتهای معدنی، تولید کنندگان تجهیزات معدنی و صنایع معدنی حضور دارند و بهتر است تا بیشتر سرمایه گذاریها به سمت تولید تجهیزات معطوف شود.
رییس نظام مهندسی معدن ایران افزود: یکی از انتظاراتی که بعد از توافقات هستهای وجود دارد بهبود سرمایه گذاری و بهتر شدن فضای اقتصادی کشور است که در این میان بخش معدن و صنایع معدنی را میتوان بهترین نوع سرمایه گذاریها دانست.
او اظهار امیدواری کرد: با سرمایه گذاری اصولی در بخشهای اقتصادی به ویژه معدن، شاهد فرآوری بیشتر مواد معدنی باشیم.
- نرگس قیصری-
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان