شمارش معکوس برای بهره‌ برداری از معدن مهدی‌آباد

راه‌اندازی بزرگ‌ترین معدن سرب و روی جهان از سوی بخش خصوصی

 راه‌اندازی بزرگ‌ترین معدن سرب و روی جهان از سوی بخش خصوصی

معدن مهدی‌آباد یزد با برخورداری از 160 میلیون تن ذخیره قطعی سرب و روی که با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی فعالیت خود را از سر گرفته، به‌ زودی آماده بهره‌برداری خواهد شد.

 

به گزارش استیل تریدر، معدن سرب و روی مهدی آباد یزد، با به پایان رسیدن ذخایر معدن انگوران زنجان که بزرگترین تولید کننده سرب و روی کشور محسوب می‌شود، عملیات پیش باطله‌برداری معدن مهدی‌آباد یزد از فروردین ماه 94 آغاز شد تا این معدن با برخورداری از 160 میلیون تن ذخیره سرب و روی جایگزین معدن انگوران برای تامین نیاز داخلی و حتی صادرات شمش باشد.  

 

چنین تصمیمی در حالی جدیت یافته که نتیجه مطالعات از بازار جهانی نشان می‌دهد ذخایر معادن بزرگ روی دنیا نیز رو به پایان است و عرضه این فلز در بازارها با محدودیت‌های بسیاری روبه‌ رو شده و اکنون معدن مهدی‌آباد بیشترین ذخایر سرب و روی دنیا را هم در سطح  و هم در عمق خود دارد.

 

45 میلیون تن ذخیره این معدن اکسید روی و سرب است و ذخیره 116 میلیون تنی معدن معدن مهدی‌آباد سولفیدی سرب و روی است که عیار روی آن 7.3 درصد و عیار سربش 2.3 درصد برآورد شده است. این در حالی است که علاوه بر ذخایر سرب و روی، باریت (سولفات باریم) نیز با ذخیره بیش از 10 میلیون تن در معدن مهد‌ی‌آباد وجود دارد.

 
پروژه معدن مهدی‌آباد سال‌ها در سازمان توسعه و نوسازی معادن به عنوان پروژه‌ای راکد نام برده می‌شد چرا که گمانه‌ زنی‌ها مبنی بر این بود که پس از جوینت شركت استرالیایی یونیون ریسورسز با شركت عمانی موارید (Mawarid) ، فصل تازه‌ای برای سرمایه‌ گذاری‌ها در این معدن ورق خورد اما در آن زمان به دلیل اینکه محدودیت روابط بین‌ الملی در فضای اقتصاد کشور حاکم بود، شرکت استرالیایی نمی‌توانست نقل و انتقالات مالی خود را به ایران با سهولت امکانپذیر کند و چاره‌ای نبود جز اینکه استرالیا با یک شرکت عمانی در معدن مهدی‌آباد شراکت کنند.  

 

حضور پرانگیزه بخش خصوصی این در حالی است که آغاز به کار این معدن با وجود چنین مشارکت‌هایی هم پا نگرفت و بیش از یک دهه این پروژه ایمیدرو در لیست انتظار سرمایه‌ گذاری قرار گرفت تا اینکه فریال مستوفی، رئیس‌هیات مدیره کارون دز دشت KDD)) 48 درصد سهام ایمیدرو در شرکت روی مهدی آباد را در راستای اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی و از طریق برنده شدن در مزایده سازمان خصوصی سازی از آن خود کرد تا آینده‌ای روشن را برای این محدوده معدنی رقم بزند. زیرا او پیش‌تر توانسته بود در قامت مجری هفت طرح استانی فولاد برای بن‌بست مالی این طرح‌ها از یک شرکت چینی تامین فاینانس کند که پس از گشایش اعتبار چند طرح، بسیاری از این کارخانه‌ها تا این لحظه  وارد مدار تولید شده یا در آستانه تولید فولاد قرار گرفته‌اند.

 

بنا بر گفته مهندسان و کارشناسان این معدن که برای پرعیارسازی ماده معدنی روی مطالعات و برنامه‌ ریزی گسترده‌ای انجام داده‌اند، دلیل عمده تاخیر راه‌اندازی این پروژه فرایند اخذ مجوزهای زیربنایی لازم از جمله آب ، برق و محیط زیست بوده است.

 

از سویی امضا شدن قرارداد تامین آب مصرفی این معدن هم زمان‌بر بوده که سال‌ها امضای مجوز بهره‌ برداری از سوی محیط زیست مشروط به امضای قرارداد تامین آب معدن مهدی‌آباد بوده است تا اینکه قرارداد تامین آب مهدی آباد با شركت آب منطقه‌ای یزد به امضا رسید و بالاخره قرار شد آب معدن از پساب تصفیه شده آب یزد تامین شود.

 
 عملیات باطله‌ برداری در معدن مهدی‌آباد این روزها با سرعت بسیاری پیش می‌رود و گرچه 25 سال در اختیار سرمایه‌ گذار بخش خصوصی است اما هدف این سرمایه‌ گذار مبنی بر این است که هرچه زودتر عملیات باطله‌ برداری‌ معدن به پایان برسد و مرحله استخراج و بهره‌ برداری سرب و روی فرا برسد.

 
با این حال از آنجایی که در مقطع کنونی بازار جهانی فلزات و مواد معدنی به نقطه بحرانی رسیده و کاهش بهای تمامی آنها بازارهای تمامی کشورها را تحت تاثیر قرار داده به نظر می‌رسد مدیریت امور این معدن بر پایه مطالعات بازار در حال انجام است و آن طور که سهامدار عمده این معدن می‌گوید احداث کارخانه 100 هزارتنی کنسانتره و 100 هزار تنی شمش با سرمایه گذاری 700 میلیون دلاری، در دستور کار قرار گرفته تا علاوه بر تامین نیاز داخلی، تقویت جریان صادرات شمش به بازار کشورها شدت گیرد و بسیاری از صنایع دنیا ، مشتری اصلی ایران شوند.

 

حضور گروه‌های چینی و ایتالیایی از این رو برای آماده شدن این معدن مذاکراتی از قبل در راستای خرید تجهیزات کارخانه با شرکت‌های متخصص در زمینه احداث کارخانجات کنسانتره و شمش روی از جمله شرکت ENFI چین به عنوان بزرگترین شرکت معدنی فلزات غیر آهنی این کشور که در حال حاضر مشغول انجام طراحی پایه کارخانه سرب و روی مهدی آباد است، انجام شده و زمان احداث کارخانه 36 ماه در نظر گرفته شده است.

 
اما نکته جالب این است که این روزها که هیات‌های چینی و ایتالیایی وارد این معدن می‌شوند، وضعیت پیشرفت این معدن را نسبت به سال‌های گذشته بسیار رو به رشد و متحول ارزیابی می‌کنند. آنها برای اینکه همکاری یا سرمایه‌ گذاری مشترکی در این پروژه حاصل شود، فاکتورهای موثر در تولید و بازار دو طرف را مورد بررسی قرار می‌دهند.

 

تا این لحظه شرکت روی مهدی آباد  از فروردین ماه 94 با استقرار ماشین‌ آلات سنگین معدنی شامل بیش از 10 دستگاه دامپتراک 100 تنی و چندین دستگاه بیل مکانیکی، لیفتراک، بلدوزر و لودر و سایر ماشین‌آلات جانبی در سایت معدن مهدی آباد، بیش از 3 میلیون متر مکعب عملیات پیش باطله برداری را به انجام رسانده و پیشرفت عملیات طبق برنامه در حال انجام بوده و به موازات عملیات معدنی عملیات احداث کارخانه نیز در حال انجام است.

 
به نظر می‌رسد حال که این پروژه معدنی با سرمایه‌ گذاری بخش خصوصی به جنب و جوش رسیده و موانع کار با پیگیری‌های مستمر این شرکت خصوصی برطرف شده، دولت به آزمون بزرگی ورود پیدا کرده چرا که موفقیت بخش خصوصی در این پروژه باعث خواهد شد تا سایر سرمایه گذاران علاقمند به سرمایه گذاری در معادن و فلزات کشور انگیزه لازم را برای این نوع سرمایه گذاری ها پیدا کنند.


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار معادن بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران