وضعیت تولید و عرضه آهن قراضه
بررسی دلایل کمبود آهن قراضه
یکی از کمبودهای شدید در افزایش ظرفیت تولید فولاد در ایران، آهن قراضه است و وضعیت بحرانی این محصول آهنی موجب ایجاد ضعف در صنعت فولادسازی شده است، چراکه حجم آهن قراضههای تولیدی کفاف مصرف داخلی را نمیدهد و از سویی روش ساختوسازها و رکود در پروژههای عمرانی در کشور موجب شده جمعآوری و تهیه آهنقراضه با سختی همراه شود.
آهن قراضه در ایران که تا چند سال پیش چندان کالای باارزشی محسوب نمیشد پس از مدتی به دلیل افزایش مصرف آن در کارخانههای فولادسازی و همچنین سایر محصولات فلزی، از رشد قابل توجهی در قیمت برخوردار شد. در گذشته تنها تعداد محدودی از شرکتها در راستای تولید فولاد مورد نیاز کشور اقدام به فعالیت میکردند و به تبع آن نیاز به آهن قراضه بسیار ناچیز بود ولی امروزه شرکتهای زیادی در تولید محصولات خود از آهن قراضه بهعنوان ماده اولیه تولید استفاده میکنند که این امر منجر به افزایش تقاضا برای آهن قراضه شده است.
بهطور کلی در حال حاضر کمبود آهن قراضه در کشور به شدت محسوس است؛ در حالی که در گذشته ایران قابلیت صادرات قراضه را به کشورهای همسایه داشت اما پس از راهاندازی واحدهای نورد در صنعت فولاد، رشد سرمایهگذاریها در نورد افزایش یافت و به جای محصول نهایی شمش وارد کشور شد.
بعد از آن برخی از شرکتها برای کاهش هزینههای خود اقدام به تولید شمش کردند که ارزانترین سرمایهگذاری در این بخش استفاده از آهن قراضه بود که نیاز به کورههای کوچکتر داشت به همین دلیل از حدود ۱۰ سال پیش این قضیه آغاز شد و کارخانههای دیگر که آهن اسفنجی تولید میکردند نیز حدود ۱۵ درصد از آهن قراضه استفاده کردند و از این زمان بود که کمبود آهن قراضه بهوجود آمد و عرضه کم و تقاضا زیاد شد.
این ماجرا موجب شد دیگر ایران صادرکننده آهن قراضه نباشد بلکه به واردات آن نیز محتاج شود اما شرایط حملونقل در بندرهای ایران برای واردات آهن قراضه طوری است که اگر مصرفکنندگان قراضه آهن قصد واردات داشته باشند باید آن را با ارز آزاد بخرند و قیمت قراضه وارداتی نسبت به قراضه داخلی به صرفه نیست.
همین موضوع صنایع فولادسازی کشور را در کارخانههای خصوصی با مشکل مواجه کرده است. از سویی رویکرد بازسازی در صنعت ساختمان نشان داده خانهای از نو ساخته نمیشود که آهن قراضههای اسکلتها در ساختمان دوباره بهکار گرفته شوند.
البته این درحالی است که آمارهای جهانی نشان از بهبود در وضعیت آهن قراضه در نیمه دوم سال2014 دارد. طبق اعلام ایمیدرو از کل 650 میلیون تن آهن قراضه مصرف جهانی توسط صنعت فولاد در سال گذشته، چین با 155 میلیون تن بزرگترین مصرفکننده بوده است. پس از آن آمریکا 65 میلیون تن، کره جنوبی 33 میلیون تن، ترکیه 30 میلیون تن، آلمان 18 میلیون تن و اسپانیا 11 میلیون تن آهن قراضه مصرف کردهاند. براساس این گزارش ترکیه بزرگترین واردکننده آهن قراضه است که در سال 2014 حدود 5/ 19 میلیون تن آهن قراضه وارد کرده و پس از آن کره جنوبی 5/ 9 میلیون تن، هند 6 میلیون تن، تایوان 5/ 4 میلیون تن و چین 5/ 3 میلیون تن واردات داشتهاند.
استیل تریدر خبر و گزارش صنعت فولاد و قراضه آهن را از روزنامه دنیاس اقتصاد بازتاب نموده است.