بر اساس آمار چهار ماهه نمایان شد

یخبندان صنعتی در‌ آغاز تابستان

یخبندان صنعتی در‌ آغاز تابستان

جدیدترین آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، از کارنامه منفی صدور مجوزهای صنعتی در چهار ماه منتهی به تیرماه حکایت دارد. روندی که می‌توان از آن به یخبندان صنعتی در اولین ماه تابستان یاد کرد. براساس آمار اعلام شده، توافق ایران با 6 قدرت جهانی نیز نتوانست روند کاهشی صدور مجوز که از ماه‌های پیش آغاز شده بود را بهبود بخشد.

 

به گزارش استیل تریدر کارشناسان و فعالان صنعتی امیدوار بودند که با حصول نتایج مذاکرات روند صدور مجوز و سرمایه‌ گذاری صنعتی نیز بهبود پیدا کند، امیدی که با گذشت نزدیک به 2ماه از توافق ایران با گروه 1+5 در تیر ماه نسبت به خرداد ماه نیز تکرار شد. براساس آمار اعلام شده در تیر ماه، در مجموع هزار و 298 فقره جواز تاسیس صنعتی در کشور صادر شد که این میزان در ماه ماقبل آن افت بیش از 9 درصدی را تجربه کرده است. آمار اعلام شده بیانگر آن است که مجوزه‌های صادر شده در خرداد ماه برابر با هزار و 433 فقره بوده است.

 

روند منفی صدور جواز تاسیس صنعتی تنها منحصر به تیر ماه نبود، به طوری که در چهار ماه ابتدایی سال جاری صدور جواز تاسیس صنعتی با افت نزدیک به 9 درصدی همراه بوده است. مجوزهای صادر شده در این مدت برابر با 4 هزار و 953 فقره بوده و این در حالی است که مدت زمان مشابه سال قبل در مجموع 5 هزار و 435 فقره جواز تاسیس صنعتی صادر شده بود.

 

از سوی دیگر اگرچه روند صدور جواز صنعتی در تیر ماه کاهشی بوده، اما سرمایه پیش‌ بینی شده برای این بخش در این مدت روندی مثبت داشته است. در تیر ماه در مجموع بیش از 115 هزار میلیارد ریال سرمایه برای مجوزهای صنعتی صادره پیش‌ بینی شد که این رقم در مقایسه با بیش از 71 هزار میلیارد ریال سرمایه‌ گذاری پیش‌بینی شده در مدت مشابه سال قبل رشدی نزدیک به 62 درصد داشته است.

 

رشد سرمایه پیش‌ بینی شده در تیر ماه در حالی است که در چهار ماه ابتدایی سال جاری و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل سرمایه پیش‌ بینی شده افتی نزدیک به 30 درصد را ثبت کرده است. مجموع سرمایه پیش‌ بینی شده در چهار ماه منتهی به تیرماه بیش از 345 هزار میلیارد ریال است و این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل در مجموع در حدود 486 هزار میلیارد ریال سرمایه برای مجوزهای صنعتی پیش‌ بینی شده بود.

 

علاوه بر مجوز و سرمایه پیش‌ بینی شده صنعتی در چهار ماه منتهی به تیر ماه میزان اشتغال پیش‌ بینی شده نیز روندی کاهشی داشته، به طوری که در این مدت برای 106 هزار و 912 نفر اشتغال پیش‌ بینی شده بود، این در حالی است که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل افت حدود 26درصدی داشته است؛ اشتغال پیش‌ بینی شده برای این بخش در چهار ماه نخست سال گذشته برابر با 143 هزار و 815 نفر بوده است.

 

در تیر ماه نیز اشتغال پیش‌ بینی شده نسبت به ماه ماقبل آن روندی منفی داشت، در این ماه در مجموع برای 25 هزار و 940 نفر شغل پیش‌ بینی شد و این در حالی است که در تیر ماه سال گذشته در مجموع 30 هزارو 459 نفر شغل مد نظر قرار گرفته بود که این امر از افت نزدیک به 14 درصدی اشتغال در مجوزهای صنعتی حکایت دارد.

 

وضعیت پروانه‌های بهره‌ برداری صنعتی ایجادی

 

علاوه بر تعداد مجوزهای صادره برای پروانه‌های بهره‌ برداری صنعتی ایجادی در مدت زمان مورد بررسی، مجوزهای صادره برای پروانه بهره‌ برداری صنعتی نیز با افت همراه بوده به طوری که در تیر ماه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل شاهد افت بیش از 3 درصدی در صدور پروانه‌های بهره‌ برداری بوده‌ایم. در این مدت تعداد پروانه‌های بهره‌ برداری صنعتی ایجادی صادر شده برابر با 433 فقره بوده و این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل نیز 447 فقره پروانه‌های بهره‌ برداری صنعتی ایجادی صادر شده بود.

 

بررسی روند پروانه‌های بهره‌ برداری صنعتی ایجادی صادره در چهار ماه منتهی به تیر ماه در سال جاری نیز بیانگر افت 10 درصدی این بخش بوده است، در این مدت در مجموع 1473 فقره پروانه‌های بهره‌ برداری صنعتی ایجادی در کشور صادر شده، این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل مجوزهای صادره برابر با 1637 فقره بوده است. علاوه بر صدور مجوزهای صادره در تعداد پروانه‌های بهره‌برداری صنعتی ایجادی این بخش در ایجاد اشتغال در چهار ماه منتهی به تیر ماه روند منفی را تجربه کرده است.

 

وضعیت سایر شاخص‌ها

 

علاوه بر جواز تاسیس و پروانه بهره برداری صنعتی در مدت زمان مورد بررسی مجوزهای صادره برای گواهی اکتشاف نیز با افتی در حدود 11 درصد در تیر ماه همراه بوده است، افت صورت گرفته در این بخش در چهار ماه منتهی به تیرماه نیز تکرار شد به طوری که با صدور 182 فقره گواهی کشف در چهار ماه منتهی به تیرماه در مقابل 239 فقره گواهی کشف صادره در مدت زمان مشابه سال قبل افتی نزدیک به 24 درصد را تجربه کرد. مجوزهای صادره در بخش پروانه اکتشاف نیز در تیر ماه با افت 16 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه بوده است، در چهار ماه منتهی به تیر ماه نیز پروانه اکتشاف صادره افت بیش از 20 درصدی داشته است.

 

از سوی دیگر پروانه بهره‌ برداری معدنی صادره نیز با وجود رشد بیش از 38 درصدی در تیرماه در مجموع چهار ماه منتهی به تیر ماه افتی 39 درصدی را تجربه کرد. رشد این بخش در تیر ماه را می‌توان به فال نیک گرفت تا شاید در ماه‌های آینده روند منفی این بخش جبران شود. مجوز برداشت نیز که در تیر ماه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشدی نزدیک به 15 درصد را تجربه کرد در مجموع چهار ماه با افتی بیش از 41 درصد همراه بود.

 

اما مجوز واحدهای صنفی صادره در چهار ماه منتهی به تیر ماه تنها بخشی است که از گزند روند منفی در امان بوده به طوری که در تیر ماه سال جاری در مجموع 22 هزار و 752 مجوز برای واحدهای صنفی صادر شد که در مقایسه با 24 هزار و 822 مجوز سال گذشته این بخش افت حدود هشت درصد را تجربه کرد، از سوی دیگر در چهار ماه منتهی به تیر ماه مجوزهای واحدهای صنفی نیز با رشد 17 درصدی همراه بوده است.

 

مجوزهای نمایندگی‌های خارجی و کارت بازرگانی نیز در تیر ماه به ترتیب افتی نزدیک به 43 درصد و نیم درصدی را تجربه کرده‌اند. با توجه به آمار اعلام شده می‌توان گفت فعالان و سرمایه‌ گذاران صنعتی نیز همانند سایر بخش‌ها منتظر نهایی شدن مذاکرات و لغو کامل تحریم‌ها هستند تا با خیالی راحت پا به عرصه صنعت بگذارند.

 


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه اخبار صنعت بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران