اما این روند روبه رشد متوقف شد و اکنون قیمت این محصول به ۸۵ دلار نزدیک شده است. این موضوع نشان میدهد اولا کمی از نگرانیهای مرتبط با کمبود عرضه کاسته شده زیرا استرالیا تلاش کرده جای خالی عرضههای برزیل را در بازار تا حدی پر کند و از طرفی از فشارهای روانی که روی دوش بازار بود کاسته شده است. کارشناسان بازارهای جهانی میگویند طبعا استرالیا از همه بیشتر از شرایط موجود بهرهبرداری کرد و همین روند کاهشی نیز به دنبال تلاش این کشور برای کسب بازارها به وجود آمده است. واله بزرگترین تولیدکننده سنگآهن جهان است و تصور کنید عدم حضور این معدن در برههای از زمان چه تاثیری میتواند روی بازار بگذارد اما روند کاهشی در قیمتها نشان میدهد بخشی از کسری عرضه جبران شده است.
البته نباید از این موضوع نیز غافل شویم که اخیرا سطح تقاضا نیز به دلیل نگرانیها از وضعیت اقتصادی چین و پیشبینیها از کاهش بیشتر رشد اقتصادی در این کشور کاهشی شده است که اثر توام این دو موضوع سیگنال تعادل را به بازار میدهد اما همانطور که از نمودار همراه نیز مشاهده میشود بازگشت تعادل به آن سرعتی که قیمتها افزایش یافته بودند نیست. اکنون در غیاب واله، معادن متعدد استرالیایی به شرکای مطمئنی برای چین و سایر خریداران تبدیل شدهاند. این موضوع برای هر دو طرف اهمیت ویژه دارد، زیرا اولا چین در تلاش است تا از کاهش رشد اقتصادی جلوگیری کند به همین دلیل برنامههای انبساطی مثل کاهش مالیات و افزایش هزینهها را در دستور کار خود قرار داده که این موضوع در بخش فولاد میتواند باعث رونق این بخش و به تبع آن بهبود تقاضا برای سنگآهن و سایر مواد اولیه شود.
مجموعه این اتفاقات اثر بعدی را برای استرالیا به همراه دارد. سهام اغلب معادن استرالیایی در بورس با رشد روبهرو شده است. تنها سهام فورتسکیو در این مدت ۸۵ درصد رشد قیمت را معادل ۵/ ۶ دلار تجربه کرده است. این سهم در اواسط ماه سپتامبر با افت ۵/ ۳ دلاری روبهرو شده بود. حال بستگی به این موضوع دارد که واله چه زمانی به میدان بازگردد زیرا بازگشت این شرکت بار دیگر بازار سنگآهن را با تحولاتی روبهرو خواهد ساخت اما به نظر میرسد زمان بازگشت آن طولانیمدت باشد. اما آیا بازار فولاد این روند را تقویت خواهد کرد؟ رویترز در گزارشی با اشاره به افزایش قیمت فولاد در روزهای پایانی هفته گذشته مینویسد که این روند اگر تداوم داشته باشد میتواند قیمت سنگآهن را بار دیگر تقویت کند.
این در شرایطی است که اکنون قیمت برای همه انواع سنگآهن بالا است؛ حتی سنگآهنهای با عیار پایین. بهعنوان مثال قیمت سنگآهن ۵۸ درصد اکنون نزدیک به ۶۰ دلار در هر تن معامله میشود و قیمت سنگآهن ۶۵ درصد نیز ۷/ ۹۹ دلار در هر تن است که در مقایسه با قیمت ۱۰۳ دلاری فوریه کاهشی بوده است. با این حال در مقابل برخی با اشاره به کاهش تقاضا در روزهای اخیر توسط چین میگویند این مساله قویتری است که بازار را با خود با کاهش روبهرو خواهد کرد. هم اکنون قیمت آتی سنگآهن نیز ۸۴ دلار و ۸۵ سنت اعلام شده که نشان میدهد ممکن است روند کاهشی پرزورتر باشد. بازار مسکن چین البته امیدی به بهبود ندارد و تقاضای میلگرد هم تاثیر منفی بر بازار رو به رکود مسکن خواهد داشت.
به همین دلیل تجار نگران آن هستند که این اخبار تقاضای فولاد را بدتر کند از این رو شاید قیمت سنگآهن نیز نزولی شود. بانک مرکزی آمریکا انتظار داشت به دنبال پیشبینی کاهش ۷۰ میلیون تنی سنگآهن در بازار پس از شکست سد باطله واله در برزیل، قیمتهای سنگآهن در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افزایش یافته و به سطوح نزدیک به ۱۰۰ دلار برسد اما همانطور که شاهد هستیم این پیشبینی محقق نشد و قیمتها روند معکوسی را در پیش گرفته است. این بانک تخمین زده که سایر تامینکنندگان درصدد پر کردن شکاف ۷۰ میلیون تنی عرضه سنگآهن به بازار بر آیند اما این کمبود موجب میشود قیمت سنگآهن و فولاد در کوتاهمدت افزایش یابد. با این حال بانکهای دیگر تخمینهای محافظهکارانهتری دارند برای نمونه کردیت سوئیس انتظار دارد در سال ۲۰۱۹ حدود ۳۸ میلیون تن سنگآهن از بازار حذف شود نه ۷۰ میلیون تن.
با توجه به روند دست به عصایی که سنگآهن در پیش گرفته باید در پیشبینیها محتاطتر عمل کنیم. متغیرهای مختلفی در مسیر بازار قرار دارد و پیشبینیها نیز متفاوتند. یو بی اس مینویسد تا ۶ ماه آینده قیمت کاهش مییابد و تا ۷۴ دلار در هر تن میرسد اما بانک آمریکا معتقد است روند افزایشی قیمت تا پایان ۲۰۱۹ ادامه مییابد حتی اگر در دورههایی کوتاهمدت این روند معکوس شود.
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان