بعد از روند مداوم کاهشی مس در دو ماه گذشته رخ داد
ثبات شکننده فلز سرخ
کاهش قیمت ناچیز 13 تومانی مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران نسبت به آخرین معامله در هفته گذشته کاهش حجم تقاضای این فلز سرخ را به دنبال داشت.
این در حالی است که تقاضای قابل توجهی برای این فلز سرخ در بازار داخلی وجود ندارد و همچنان قیمتها بر مدار 18 هزار تومان در هر کیلو معامله میشود. همان طور که بر اساس پیشبینی کارشناسان حوزه فلزات پایه انتظار میرفت، قیمت مس در معاملات روز یکشنبه بورس کالای ایران کاهش زیادی را تجربه نکرد. به گفته معامله گران این روزها تغییر روند نزولی بهای فلز سرخ بيشتر مربوط به نوسان معاملات در بورس فلزات لندن و افت و خیز پیدرپی بهای نفت است.
از طرفی میزان تقاضای محصولات مسی در این تالار معاملاتی نسبت به هفته گذشته به خصوص برای کاتد شرکت صنایع ملی مس کاهش یافته بود، بهطوری که یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه دلیل این افت تقاضا را انتظار برای ریزش بیشتر قیمتها و افت نقدینگی شرکتها دانست و عنوان کرد: شنیدهها در بازار غیررسمی این محصولات حاکی از آن است که به دلیل نیاز مالی برخی فروشندگان، کاتد 16 هزار و 500 تومانی را تا 600 تومان زیر قیمت نیز به فروش میرسانند به همین دلیل حجم بالای عرضه کاتد مس موجب شده تا معامله گران شرایط آسان خرید از بازار آزاد را به شرایط پیچیده بورس کالا ترجیح دهند.
از طرفی به گفته وی، بازار خرید قراضه مس و تبدیل آن به کاتد برای بسیاری از تولید کنندگان پاییندستی به صرفه تر است، بر همین اساس این روزها بازار کاتد بیرونق و بازار قراضه داغ شده است، البته تفاوت قیمتی بین کاتد و قراضه مس بسیار اندک است که فاصله قیمتی با هزینه تبدیل قراضه به کاتد مس جبران میشود، اما باز تولید کنندگان ترجیح میدهند به بازار قراضه رجوع کنند. حتی به گفته فعالان بازار مس بسیاری از فروشندگان با توجه به اینکه هم محدودیت فروش در بازار آزاد این محصول وجود دارد و هم با تقاضای بسیار اندکی روبهرو هستند، محصول کاتدی خود را تبدیل به قراضه کرده و بعد به فروش میرسانند.
به عقیده بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار فلز سرخ رونق گرفتن بازار قراضه نه تنها به سود تولید کنندگان نیست بلکه موجب کاهش حجم معاملات در بورس کالا خواهد شد، بنابراین بهتر است تدابیری اندیشیده شود تا فروش محصولات تنها از رینگ معاملاتی بورس کالا صورت بگیرد.
از سوی دیگر روز یکشنبه 8 شهریور ماه، بیش از 188 هزار تن انواع کالا روانه تالارهای داخلی و صادراتی بورس کالای ایران شد که از این مقدار چهار هزار تن مس کاتد شرکت ملی صنایع مس ایران راهی تالار معاملات شد. این شرکت همچنین 3500 تن مس مفتول را در این روز عرضه کرد. از دیگر محصولات عرضهشده شرکت ملی صنایع مس ایران در این روز میتوان به 20هزار تن انواع مس کم عیار، 140 تن سولفور مولیبدن و 18 تن کنسانتره فلزات گرانبها اشاره کرد. علاوه بر این، 270 تن مس مفتول شرکت صنایع تولیدی دنیای مس کاشان نیز در این تالار معاملاتی به فروش رسید.
بر این اساس، مس کاتد شرکت ملی مس با قیمت 16 هزار و 429 تومان در هر کیلو به فروش رسید که نسبت به هفته گذشته کاهش 18 تومانی را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول 4 هزار تن بوده درحالیکه میزان تقاضا برای آن تنها 180 تن ثبت شد. همچنین مفتول مس شرکت ملی مس نیز با قیمت 17 هزار و 151 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین معامله، افت 13 تومانی را در هر کیلو به ثبت رساند.
کل عرضه برای این محصول 3 هزار و 500 تن بوده است، درحالیکه تقاضا کنندگان خواستار 580 تن از این محصول بودهاند. مفتول مس شركت دنیای مس کاشان نيز در اين روز با قیمت پایه 17 هزار و 206 تومان عرضه شد که نسبت به آخرین عرضه در هفته گذشته، کاهش 13 تومانی در هر کیلو را تجربه کرد. کل عرضه برای این محصول 270 تن بود که با تقاضای 260 تنی روبه رو شد. از سوی دیگر این فلز سرخ هم اکنون در بازار آزاد با قیمت 18 هزار تومان در هر کیلو به فروش میرسد که با قیمتهای مس مفتول بورس کالا تفاوت قیمت 800 تومانی دارد.
دورنمای قیمت جهانی فلز سرخ
با توجه به کاهش نسبی حجم واردات مس خالص به چین به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده این محصول در جهان، افزایش سرمایه گذاریها در تولید مس در اقصی نقاط جهان در سالهای اخیر به کمک تسهیل سیاستهای پولی و کاهش شدید نرخ بهره بانکی در اقصی نقاط جهان، همچنین حمایت دولتهای مهمی همچون شیلی و استرالیا از کاهش نرخ بهره مالکانه معادن در کنار کاهش نرخ بهره در استرالیا که میتواند ارزش پول ملی این کشور (دلار استرالیا) را باز هم کاهش دهد در کنار کاهش قیمت تمام شده تولید مس در هفتهها و ماههای اخیر به دلیل پایین بودن قیمت نفت و همچنین شرایط مساعد آب و هوایی و نهایتا افزایش موجودی انبارها در بورس فلزات لندن و بورس شانگهای میتوان گفت که دورنمای قیمت مس در بازارهای جهانی بسیار مبهم است.
طی سالهای گذشته تجربه نوسان قیمت مس نشان داده است که تغییرات بهای این کالا بیش از آنکه به دادههای بنیادین و عرضه و تقاضا مربوط باشد به شرایط دیگری همچون وضعیت کلی در اقتصاد جهانی وابسته بوده است با توجه به تمامی این شرایط مخصوصا دادههای بنیادین منفی از بازار فیزیکی، آتی و آپشن مس در اقصی نقاط جهان همچنین بهبود دادههای جهانی دیگر از جمله انتظار برای رشد اقتصادی بیشتر از برآوردها در جهان، ثبات نسبی رشد اقتصادی در چین و دورنمای افزایش آن، افزایش قیمت نفت و بازگشت مجدد خریداران به این بازار نهایتا افزایش قیمتها در اغلب بازارهای جهانی و سایر موارد موثر میتوان به افزایش قیمت مس اما به صورت آرامی در بلند مدت امیدوار بود.
بسیاری از کارشناسان تمرکز مس روی مرز 4 هزار دلاری را در کوتاه مدت پیش بینی کردهاند که البته در هفته اخیر این فلز سرخ برای مدت کوتاهی نرخ 4 هزار و 888 دلاری را در هر تن تجربه کرد اما دوباره با کاهش ارزش دلار در برابر سبدی از ارزها به بالای 5 هزار دلار برگشت.
- سحر نمایشی -
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان