در ادامه به گفته کارشناسان، بازاری که با آن روبهرو خواهیم بود شرایطی را تجربه میکند که درآن هیچ نقطه تاریکی وجود ندارد و هرچه که هست بهصورت شفاف در تالار صنعتی و روی تابلو خودنمایی میکند؛ همین سیگنال باعث شده است که بازار آزاد فولاد نهتنها فاز افزایشی به خود نگیرد، بلکه وارد کاهش قیمت شود. این در حالی است که هنوز قیمتهای پایه حداقل برای سه و چهار عرضه پیشرو تغییری نخواهند کرد، البته با توجه به رشد قیمتها در بورس کالا، باید گفت «پتانسیل افزایش آتشفشانی قیمتها» وجود ندارد، با توجه به این وضعیت انتظار یک روند آرام و گامبهگام رشد نرخ در بورس کالا وجود دارد، ولی متعاقب آن این افزایش محدود به معنای کاهش قیمت در بازار داخلی است؛ به این دلیل که فاصله قیمتی بورس کالا و بازار بسیار بالا است و اگر نرخهای کشف شده در بورس کالا به بازار آزاد نرسد که احتمالا نمیرسد، به این معناست که بازار آزاد باید خودش را با واقعیتهای موجود وفق دهد که این موضوع نیز به معنای کاهش تدریجی قیمت در بازار است. در واقع در روز گذشته بازار فولاد را باید در حال «گذار از جو روانی و ابهام» توصیف کرد، با نامه معاونت معدنی وزارت صنعت که روز سهشنبه هفته گذشته به بورس کالا ابلاغ شد، این بازار فرصت مواجهه با این تصمیم را داشت که البته امروز با شروع اولین عرضهها در بورس کالا نشان داد که باید تا پایان روزهای کاری این هفته منتظر تثبیت شرایط جدید یا شروع شرایط دیگری در بازار بود.
موجودی انبارها
به تحلیل فعالان بازار فولاد موجودی انبارها بالا است و اگر موجودی معاملاتی که همین الان در بورس کالا در حال انجام است و به بازار آزاد نیز تزریق خواهد شد، با قیمتهای کشفشده پایینتری باشد، بنابراین پتانسیل چندانی احتمالا برای رشد قیمت نداریم، از سوی دیگر با توجه به روزهای سرد سال و دهه محرم (بهصورت سنتی تقاضا برای فولاد و سایر کالاها کاهش پیدا میکند) همه شرایط برای افت قیمتها آماده است. با توجه به این شرایط آنچه انتظار میرود این است که قیمتها در بورس آرام آرام افزایش پیدا کند؛ اما در بازار آزاد با شتاب بیشتری کاهش پیدا کند، تا جایی که به یک ثبات نسبی دست پیدا کند که آن هم فازی است که برآیند عرضه، تقاضا و نرخ را مشخص خواهد کرد.
متوسط رشد قیمتها در بازار فولاد طی روز گذشته بدون احتساب حجم معاملات (هرمعامله با یک وزن مشخص) ۳۰ درصد است؛ این رشد به معنای این است که بازار با توجه به فاصله قیمتی با بورس نظر مثبتی به افزایش جدی قیمتها نداشته است؛ از طرف دیگر شاهد کاهش نرخ در بازار آزاد هستیم؛ این دو سیگنال نشان میدهد که خبر چندانی زیر پوست بازار وجود ندارد؛ از طرفی معاملات دیروز در بورس کالا نشان داد بازار دچار عدم توازن تقاضا شده است، یعنی «محمولههای کوچک معاملاتی» که در مقایسه با «حجم کلی عرضه» عدد مهمی محسوب نمیشوند وارد فاز رقابت با یکدیگر شدهاند تا قیمتها را افزایش دهند، جریانی که به صراحت نمیتوان گفت بازارسازی است یا خیر، یا اینکه رشد قیمتها تصنعی بوده است یا نه؛ اما اگر بعضی از عرضههای خاص را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که پتانسیل رشد قیمتها آنگونه که در بازار انتظار میرفت، وجود نداشته است؛ یعنی برای رقابت، کافی است که تنها یک ریال به قیمت پیشنهادی افزوده شود، نیازی نیست که حتی تا رقم ۱۰۰ تومان به قیمتها افزوده شود به این امید که نرخ جذابتری ثبت شود. البته در این روند و با اتفاقات رخ داده در بورس کالا طی روز گذشته میتوان دلایل و احتمالاتی را فهرستوار مطرح کرد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
یکی از اولیهترین این گمانهزنیها «احتمال غیرحرفهای بودن خریداران در بورس کالا» میتواند تعریف شود، بهطوریکه هنوز در روند خرید و فروش بورس کالا توجیه نشده است. فاز دوم اما «احتمال پتانسیل بازارسازی در بورس کالا» است. فاز سوم آن است که با توجه به جذابیت خریدی که در بورس کالا ایجاد میشود و شده است، خریدار تلاش میکند که به هر شکل ممکن کالا را خریداری کند.
در توضیح این روند باید گفت وقتی قیمتی در بورس کالا کشف میشود، سیگنال مشخصی برای قیمتگذاری در بازار داخلی برای آن کالا وجود دارد؛ این روند در حال حاضر با توجه به اینکه سقف مجاز رقابت قیمت هم حذف شده است جذابیت بیشتری را ایجاد میکند. این در حالی است که به گزارش «دنیای اقتصاد» و با استناد به جدول موجود در گزارش (جدول آمار معاملات روز گذشته بورس کالا) معاملات فولاد در بورس کالا در وضعیتی قرار دارد که متوسط محاسبه شده رشد قیمتها به میزان ۳۰ درصد است، اما متوسط بیشترین رشد نرخ ۳۹ درصد است، این موضوع بیانگر این است که حتی تلاش حداکثری برخی بازیگران گمنام هم برای رشد نرخ در بورس کالا چندان بزرگ نبوده و عرضههای جذاب فعلی در کنار واقعیتهای معاملاتی، بازار فولاد را به یک فاز آرامش وارد میکند و این آرامش از آن جهت مهم است که سیگنالی برای رشد قیمت وجود ندارد. بنابراین عرضههای بیشتری به بازار داخلی تزریق میشود که این عرضهها میتواند از جانب «بورس کالا»، «کارخانههای مختلف» یا «انبارها» باشد؛ اما با توجه به اینکه موجودی انبارها خیلی بالا است و اجناسی که در انبارها خریداری و انبار شده، مشخص نیست با چه قیمتی خریداری شده دو سیگنال متناقض روبهروی یکدیگر قرار میگیرند:
۱-به این دلیل که موجودی انبارها، به اصطلاح بازاریان صنف فولاد، «گران خرید» بوده است، به سادگی وارد بازارها نمیشود به این معنا که یک سرعتگیر در برابر افت قیمتها تلقی میشود.
۲- دوم اینکه ممکن است این کالا بسیار ارزان خریداری شده باشد یعنی در ماههای گذشته خریداری شده باشد که احتمال این موضوع چندان قوی نیست و همین باعث میشود با ورود این عرضهها به بازار و البته معامله با هر قیمتی، حمایت جدیدی از کاهش قیمتها به وجود بیاید، البته در شرایطی که به هر حال عرضه به بازار تزریق میشود، پتانسیل کاهش نرخ بیشتر از حالت طبیعی است آن هم در شرایطی که شاهد عقبنشینی تقاضا در روزهای پیشرو هستیم؛ اما اوج عقبنشینی تقاضا را باید در روزهای سرد سال و بازارهای پاییز و زمستان تعریف کرد، به این دلیل که در آن شرایط خرید واسطهگری هم توجیه ندارد. البته تمامی موارد فوق احتمال است و بازار آینده را تعیین خواهد کرد.
استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان