مترجمین: محمد مودی، حسین رمضانعلی زاده، سعید حشمتی منش
متالورژی کاربردی فولادها در عملیات حرارتی و آهنگری - Metallurgy of Steel for Bladesmiths & Others who Heat Treatand Forge Steel
همانطور که از عنوان کتاب متالورژی کاربردی فولادها در عملیات حرارتی و آهنگر برمیآید. در این مجموعه جنبههای کاربردی متالورژیکی در کنار مباحث علمی به منظور رفع نیاز دانشجویان و متخصصین صنایع و پرکردن خلاهای بنی آموزههای دانشگاه و صنعت در نظر گرفته شده است که این امر به خودی خود این اثر را نسبت به دیگر کتب متمایز میسازد. مولف، این کتاب را پس از مدت 15 سال و با نیم قرن تجربه تدریس در دانشکدههای مهندسی مواد ایالات متحده آمریکا و ارتباط تنگاتنگ با صنعت توسط انتشارات بینالمللی مهندسی مواد آمریکا(ASM) به چاپ رسانیده است. مجموعهای که فرا روی شماست پس از صرف زمان قریب به 2 سال ترجمه شده و به جامعه علمی کشور تقدیم میگردد.
پیشگفتار مترجم
تاریخچه مختصری از متالورژی و عملیات حرارتی با تاریخچه جهان قابل مقایسه است. متالورژی (Metallurgy) تلفیقی از دو واژه یونانی metal به معنی فلز و ourgein به معنی کار کردن است. حتی بسیاری از متخصصان نیز به اشتباه این واژه را متالوژی نوشته و تلفظ می کنند که احتمالا منشا این خطا، قیاس نادرست این رشته و سایر علوم نظیر بیولوژی، فیزیولوژی و... می باشد. صنعت متالورژی از دیرباز به عنوان صنعت مادر شناخته شده است و با پیش رفت روز افزون تکنولوژی نقش آن آشکار تر می گردد، به گونه ای که دانش متالورژی را می توان به جرات کلید پیشرفت تمدن ها و جوامع دانست.
با توجه به گستردگی مباحث و نیاز صنعت به شناخت بیش تر این علم ، بویژه شاخه های عملیات حرارتی و آهنگری و به منظور رفع نیاز دانش پژوهان و متخصصان صنایع به مقتضای عصر حاضر جهت بهره گیری از منابع و متون لاتین که پیوسته رو به افزایش است، اینجانب با توجه به این نیاز و اعتقاد به برداشتن گامی کوچک در جهت خدمت به جامعه علمی کشور با استعانت از الطاف لا یزال الهی برای اولین بار و صرف زمان دو سال نسبت به ترجمه این اثر اهتمام ورزیدم.
مجموعه ای که فرا روی شماست، ترجمه اثر کم نظیر جناب آقای پروفسور "جان-ورهون" با عنوان :
Metallurgy of Steel for Blade smiths & Others who Heat Treat and Forge Steel
می باشد که توسط انتشارات بین المللی ASM(انجمن مهندسی مواد امریکا، معتبر ترین انتشارات مهندسی مواد) چاپ گردیده است. مولف این کتاب اذعان فرمودند با صرف زمان بیش از 15 سال و پس از 30 سال تدریس در دانشکده مهندسی مواد دانشگاه Iowa و ارتباط تنگاتنگ با صنعتگران این کتاب را تالیف نمودند.
از جمله ویژگی های برجسته این کتاب که سبب تمایز آن می گردد را می توان بیان ساده، جامعیت و در نظرگرفتن جنبه های کاربردی در کنار مباحث علمی و نظری دانست، به گونه ای که طیف وسیعی از دانشجویان و متخصصان متالورژی و حتی غیر متالورژها را مخاطب خود ساخته است و مهندسان را از مراجعه به منابع متعدد و پراکنده که معمولا دسترسی به آن ها با صرف وقت فراوان همراه است بی نیاز می کند.
در این مجموعه، متالورژی کاربردی، عملیات حرارتی و آهنگری فولاد ها با تکیه بر جنبه های ریزساختاری با ارائه جدول ها و گراف های متعدد مورد بحث قرار گرفته و امید است که با توجه به نیاز دانشگاهیان و صنعت خلا های موجود بین آموزه های دانشگاهی با مسایل و موضوعات صنعت را پر کند. موضوعات مطرح شده در 16 فصل این کتاب که با بررسی خواص آهن خالص شروع می گردد، مباحثی از دروس خواص فیزیکی 1و2، خواص مکانیکی 1و2، عملیات حرارتی، انتخاب مواد، چدن ها، شکل دادن فلزات و انجماد فلزات را شامل می گردد. در پایان هر فصل خلاصه ای از مطالب اصلی مطرح شده در آن فصل ارائه گردیده است که مطالعه آن قبل و یا بعد از هر فصل توصیه می گردد.
در پایان از همکاری و حمایت های خانواده و دوست عزیزم جناب آقای دکتر حسین رمضانعلی زاده، راهنمایی، نظارت و تصحیح استاد گرانقدر جناب آقای دکتر سعید حشمتی منش دانشیار دانشکده مهندسی مواد دانشگاه تهران و مشاوره های جناب آقای دکتر شفیعی آفارانی ، جناب آقای دکتر اسماعیل آیتی و جناب آقای دکتر کیانی رشید ، جناب آقای دکتر سهرابی وآقای حاجعلی مودی و تلاش جناب آقای مجید رضا زروئی مدیر محترم انتشارات فدک ایستایس که امکان چاپ این کتاب را فراهم آوردند صمیمانه کمال تشکر را دارم.
نظر به اینکه موضوع این کتاب از تخصص و گستردگی زیادی برخوردار است و چاپ بعدی آن با کیفیت مطلوب تر با همکاری انتشارات فدک ایستایس در دست اقدام است، از تمامی اساتید، دانشجویان و خوانندگان محترم که با ارائه نظرات و پیشنهاد هایشان اشکالات این کتاب را از طریق پستالکترونیکی زیر برای اصلاح در چاپ های بعدی، منعکس می نمایند پیشاپیش کمال تشکر را دارم.
محمد مودی
Moodimoh@gmail.com
فهرست مطالب
فصل1 آهن خالص/1
فصل2 محلولها و دیاگرام فاز/19
فصل3 فولاد و دیاگرام فاز آهن – کربن/ 15
فصل4 ریزساختارهای مختلف فولاد در دمای اتاق/35
فصل5 خواص مکانیکی/65
فصل6 فولادهای کم آلیاژ AISI / 97
فصل7 نفوذ – مکانیزم مهاجرت اتمها در داخل فلزات/ 115
فصل8 کنترل اندازه دانه بوسیله عملیات حرارتی و آهنگری/ 131
فصل9 سختیپذیری فولاد/ 157
فصل10 بازپخت/ 187
فصل11 آستنیته کردن/ 205
فصل12 آبدهی/ 225
فصل13 فولادهای زنگ نزن/259
فصل 14 فولادهای ابزار/307
فصل15 انجماد/ 325
فصل16 چدن/347
پیوستها/ 375
واژهنامه/ 393
فهرست الفبایی/395