مترجمین: حجت‌اله عالی،‌ حسن غیاثوند، محمد‌رضا رهگذر،‌ حمید تازکیه و حامد ثابت

دائره‌المعارف و راهنمای جامع فولاد (ویرایش جدید)

دائره‌المعارف و راهنمای جامع فولاد (ویرایش جدید)

راهنمای جامع فولاد ترجمه کامل THE STEEL HANDBOOK است که یک منبع فشرده و قابل دسترس از اطلاعات مورد نیاز کاربردی در رابطه با انواع فولادهاست. در این کتاب نحوه استفاده از نمودار CCT،‌ نماد‌ها و علامت‌های اختصاری توضیح داده شده است.

سه فصل ابتدایی کتاب با عنوان‌های «طبقه‌بندی فولاد‌ها»، «روش نام‌گذاری فولاد‌های کار شده بر پایه نام فولاد‌« و «تغییر فاز و زیرساختار‌ها در فولاد‌ها» به تشریح مفاهیمی مانند طبقه‌بندی فولاد‌ها براساس ترکیب شیمیایی،‌ فولاد‌های کیفی غیر‌آلیاژی،‌ ساختار نام فولاد‌،‌ محدوده تغییرات مارتنزیت،‌ تأثیرات مهم عناصر بر فولاد،‌ آرسنیک و تیتانیم اختصاص دارد.

مؤلفان در نخستین فصل در تشریح طبقه‌بندی انواع فولاد‌ها نوشته‌اند: «فولاد‌ها آلیاژ‌های با پایه آهن هستند که دارای حداکثر دو درصد کربن و عناصر دیگر هستند. فولاد‌ها را براساس ترکیب شمیایی به دو دسته می‌توان تقسیم کرد. الف ـ فولاد‌های غیر آلیاژی ب ـ فولاد‌های آلیاژی.»

در ادامه در مطلبی با عنوان «اصول طبقه‌‌بندی» فولاد‌های آلیاژی و غیر آلیاژی» اشاره شده که الف ـ طبقه‌بندی براساس آنالیز ریختگی تعیین شده است. ب ـ وقتی که برای یک عنصر یک محدوده یا حداقل مقدار تعیین می‌شود،‌ حداقل مقدار را برای طبقه‌بندی در نظر می‌گیرند. ج ـ وقتی که برای منگنز حداکثر مقدار تعیین می‌شود،‌ حداکثر مقدار را برای طبقه‌بندی درنظر می‌گیرند. د ـ وقتی که برای عناصر دیگر به غیر از منگنز حداکثر مقدار تعیین می‌شود،‌ حداقل هفت درصد برابر حداکثر مقدار را برای طبقه‌‌بندی درنظر می‌گیرند.

«عملیات حرارتی فولاد‌ها»، «انواع فولاد‌ها» و «خواص فولاد‌ها» سه فصل دیگر کتاب هستند. در این فصل‌ها به موضوعاتی همچون تنش‌زدایی،‌ تابکاری،‌ کروی‌سازی،‌ یکنواخت‌سازی،‌ سخت‌کاری سطحی،‌ نیتروژن‌دهی،‌ فولاد‌های مناسب برای سخت‌کاری با شعله و سخت‌کاری القایی و نکات کاربردی برای جوشکاری فولاد‌ها اشاره شده است.

تقسیم‌بندی عملیات حرارتی فولاد‌ها به تنش‌زدایی، تابکاری،‌ یکنواخت‌سازی،‌ سخت‌کاری با آب‌دهی، برگشت‌‌دهی (بازپخت) مارتمپرینگ، آستمپرینگ و ‌سخت‌کاری سطحی از دیگر مباحث مطرح شده در این اثر مهندسی است.

گروه نویسندگان کتاب درباره تنش‌زدایی به‌عنوان یکی از روش‌های عملیات حرارتی فولاد‌ها معتقدند: «تنش‌زدایی عملیات حرارتی است که برای کاهش تنش‌‌های پسماند در سطح مطلوبی در فولاد‌ها اجرا می‌شود، طوری‌که قطعه یا مجموعه مونتاژی وظایف خود را بدون تغییر شکل غیر مجاز، ترک خوردن در طی عملیات حرارتی یا فرآروی و یا از کارافتادگی در حین کار در پایین‌تر از تنش‌های طراحی انجام دهد. این عملیات برای اصلاح اساسی ریزساختار یا نیل به خواص مکانیکی مطلوب به‌کار نمی‌رود.»


انتشارات جهان جام جم

بازگشت به شاخه فولادسازی بازگشت به صفحه نخست
بخش نظرات برای این صفحه خاموش میباشد.