تحلیلگر بازارهای مالی

صنعت فولاد گرفتار رکود | علی سیدخسروشاهی

صنعت فولاد گرفتار رکود | علی سیدخسروشاهی

صنعت فلزات اساسی در انتهای آذرماه سال ١٣٩٢، ارزش بازاری بیش از ٥٨٤‌ هزار ‌میلیارد ریال در بازار سرمایه داشت. درحال‌حاضر با ٤٦ درصد افت، ارزش روز این صنعت به ٣١١‌ میلیارد ریال رسیده است.

 

همچنین جایگاه دومین صنعت بزرگ بورس از آنِ صنعت بانک‌داری است و بالاتر از صنایع فراورده‌های نفتی و کانه‌های فلزی قرار دارد. رکود حاکم بر بازار داخلی صنایع زیادی را متأثر کرده است، اما صنعت فولاد بیش از سایر صنایع در تنگنای حاصل از رکود گرفتار شده است؛ چراکه علاوه بر رکود داخلی، افت شدید قیمت‌های جهانی و افزایش قیمت حامل‌های انرژی در داخل باعث شده است قیمت تمام‌ شده محصول در بسیاری از کارخانه‌های تولید فولاد ایران بالاتر از قیمت بازار باشد.

 

صادرات فولاد چین در سال ٢٠١٠، برابر با ١,٦‎ ‌میلیون تن بود که این رقم در سال ٢٠١٤ به ٩٢‌ میلیون تن رسید و با توجه به میزان صادرات در هشت ماه نخست سال ٢٠١٥، برآورد می‌شود تا پایان سال ٢٠١٥ صادرات محصولات فولادی چین از مرز ١٣٠‌میلیون تن بگذرد. در سال ٢٠١٦ نیز صادرات فولاد چین براساس پیش‌بینی‌ها از میزان ١٥٠ ‌میلیون تن محصول نهایی فراتر خواهد رفت.

 

این موضوع به این معناست که در سال ٢٠١٦ در جهان حداقل ١٥٠ میلیون تن صادرات فولاد ارزان‌قیمت از چین وجود خواهد داشت که نظم بازارهای مختلف به‌ ویژه بازار خلیج‌ فارس را به هم خواهد زد و حداقل ١٢٠ ‌میلیون تن نیز سنگ‌آهن دانه‌ بندی‌ شده مازاد وارد بازار خواهد شد و این موضوع نیز به معنی ادامه افت قیمت جهانی سنگ‌آهن است؛ حتی می‌توان شروع این رخداد را در سال ٢٠١٥ نیز مشاهده کرد و با توجه به رکود گسترده در بازارهای مختلف، از جمله کشور خودمان و منطقه خاورمیانه، واضح است که چرا قیمت سنگ‌آهن و فولاد تا این حد کاهش یافته است، به‌ صورتی‌که معادن کوچک سنگ‌آهن در جهان به‌ ویژه ایران، با بحران جدی مواجه شده‌اند و قیمت تمام‌ شده محصولات بسیاری از تولید کنندگان فولاد درحال‌حاضر بالاتر از قیمت‌های بازار است.

 

حال با توجه به اینکه در منطقه خاورمیانه انتظار ثبات و رونق اقتصادی در سال ٢٠١٦ بسیار پایین است و امید به پایان بحران اتحادیه اروپا نیز در سال ٢٠١٥ و ٢٠١٦ کم‌رنگ است و جهان با عرضه مازاد فولاد و سنگ‌آهن نیز مواجه است، انتظار می‌رود حضیض قیمتی فولاد در سال ٢٠١٦ نیز ادامه داشته باشد؛ اما از طرف دیگر یک موضوع باعث تأمل بیشتری در این زمینه می‌شود؛ اینکه در ایران لغو تحریم‌ها آغاز شده است و بسیاری از سرمایه‌ گذاران به سراغ اقتصاد ایران آمده‌اند و کشور ما در شمار معدود کشورهای امن و باثبات منطقه خاورمیانه و شمال آفریقاست و پتانسیل خوبی برای ایجاد رونق اقتصادی دارد.

 

صنعت فلزات اساسی در روزها و ماه‌های اخیر هم حضور کم‌ فروغی در بورس از خود نشان داده و تأثیر چندانی بر روند معاملات و شاخص کل نداشته است. در معاملات شاخص کل پس از افت‌ و خیزهای پیاپی، با شش واحد افت در مقدار ٦٢‌هزارو ٩٤٢ واحد توقف کرد. ارزش معاملات بورس تهران هم کمی بیش از ٨٤٥‌ هزار ‌میلیارد ریال رقم خورد.

 


استیل تریدر | مرجع خبر و تحلیل صنعت فولاد ایران و جهان

بازگشت به شاخه تحلیل و مصاحبه بازگشت به صفحه نخست

نظرات کاربران

دسته بندی های "تحلیل و مصاحبه" استیل تریدر