مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان
صادرات ۳۳۰ هزار تنی فولاد خوزستان در سه ماهه ۹۴ | عبدالمجید شریفی
مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در حاشیه نمایشگاه متک 2015 از صادرات 330 هزار تنی و برنامه صادرات 1.5 میلیون تنی این شرکت در سال جاری خبر داد. عبدالمجید شریفی در عین حال تاکید کرد که فولاد خوزستان نیز استراتژی حرکت به سمت تولید فولادهای خاص را به طور جدی دنبال میکند. شریفی مدیرعامل دومین غول فولادسازی ایران با حضور در نمایشگاه متک 2015 از آخرین دستاوردهای شرکتهای حاضر در این رویداد بزرگ در حوزههای فناوری، تجهیزات و فرایند بازدید کرد. وی مدیرعامل شرکتی است که با توجه به تاریخچه و سابقه طولانی آن در صنعت فولادسازی، بسیاری از برندها و شرکتهای معتبر جهان با نام و پتانسیلهای این فولادساز ایرانی آشنا هستند.
مشروح گفت و گو با عبدالمجید شریفی، مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در پی آمده است:
برنامه فولاد خوزستان برای صادرات در سال جاری چیست؟
شرکت فولاد خوزستان به واسطه استقرار نظامهای مدیریتی، توانمندی صادراتی مناسبی دارد و کیفیت محصولاتش نیز قابل قبول است. ما به دلیل اینکه در چند سال گذشته مجوز صادرات نداشتیم در سال 92 بالغ بر 20 هزار تن صادرات داشتیم و در سال 93 صادرات فولاد خوزستان به 630 تن بالغ شد و اینجا اعلام میکنم که در سه ماهه 94 حجم صادرات ما از 330 هزار تن فراتر خواهد رفت. همچنین برای سال جاری برنامه 1.5 میلیون تن صادرات داریم.
ارزیابی جنابعالی از وضعیت تعرفههای واردات فولاد چیست؟
در حال حاضر به دلیل اینکه رشد اقتصادی در چین کاهش پیدا کرده و مازاد تولید چین که حدودا ماهانه 10 میلیون تن است روانه بازارها شده و بخشی هم به سمت ایران میآید، از طرفی محصولاتی نیز از بازار کشورهای روسیه و سی آی اس به سمت ایران روانه می شود، جا دارد مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت تمهیداتی بیاندیشند که با افزایش تعرفههای واردات فولاد و محصولات فولادی زمینه مناسبی را برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی به وجود آورند. در شرایط فعلی کارهایی هم انجام شده است و البته یک مرحله هم تعرفه واردات افزایش یافت ولی با توجه به کاهش قیمت سنگ آهن و فولاد در دنیا مجددا لازم است در این تعرفهها بازنگری شود.
طرحهای توسعه فولاد خوزستان را تشریح نمایید.
در حال حاضر یک طرح توسعهای تحت عنوان فولاد شادگان داریم. این طرح را در سال گذشته با 65 درصد مشارکت با ایمیدرو شروع کردیم. بخش تولید آهن اسفنجی آن را در سال جاری به بهرهبرداری میرسانیم و اجرایی کردن فاینانس آن نیز که مربوط به بخش فولادسازی است در حال پیگیری است و به مراحل خیلی خوبی هم رسیده است و بر اساس برآورد ها دو سال بعد بخش فولادسازی نیز به بهرهبرداری می رسد. در همین حال برنامهریزی های لازم انجام شده که در همان منطقه شادگان 1.5 میلیون تن دیگر فولادسازی احداث کنیم که نزدیک همان کارخانه باشد و کمک کند تا ظرفیت و حجم آن به شرایط اقتصادی برسد.
ارزیابیتان از نمایشگاه متک آلمان چیست و با چه هدفی در این نمایشگاه شرکت کردید؟
همانطور که اشاره کردید، این نمایشگاه بزرگ هر چهار سال یکبار تشکیل میشود و سازندگان اصلی و معتبر دنیا اینجا جمع میشوند و تکنولوژیهای جدید خود را ارائه میکنند. از طرفی در سند چشمانداز کشور ما توسعه صنعت فولاد و رسیدن ظرفیت به 55 میلیون تن مطرح است. ظرفیت فعلی بین 20 تا 22 میلیون تن است و برای رسیدن به هدف سند چشمانداز باید در صنعت فولاد سرمایهگذاری شود و باید هوشمندانه هم سرمایهگذاری کنیم. باید بتوانیم تکنولوژیهای جدید را وارد کشور کنیم تا انرژی مصرفی در صنعت فولاد کشور را کاهش دهیم و بهره وری را بالا ببریم. حضور کارشناسان و مدیران صنعت فولاد ایران در چنین رویدادهایی باعث میشود که آنها با تکنولوژیهای جدید در دنیا آشنا شوند و تبادل دانش فنی و انتقال تکنولوژی صورت بگیرد.
آیا برنامهریزی شده است تا با شرکتهایی که قبلا با فولاد خوزستان همکاری داشتند در متک 2015 نیز مذاکره شود و ارتباطات بیشتری با آنها برقرار شود؟
طی بازدید از غرفه های حاضر در نمایشگاه مذاکراتی نیز انجام شد اما اجازه بدهید فعلا اسم نیاورم ولی این برنامهریزی صورت گرفته است. شرکتهایی را از قبل مشخص کرده بودیم و در این بازدید مذاکراتی هم با آنها داشتیم. باید تلاش کنیم حضور کارشناسان را در سالهای آینده در این رویدادها توسعه بدهیم. در مورد بومیسازی هم باید بگویم که فولاد خوزستان در این زمینه ید طولایی در صنعت فولاد کشور دارد. اولین کارخانه تولید آهن اسفنجی ایرانی در فولاد خوزستان ساخته شد. اولین کوره پاتیلی ایرانی هم در شرکت فولاد خوزستان ایجاد شد و بسیاری از کارهای مشابه دیگر. لازم است کارشناسان اینجا حضور داشته باشند و تکنولوژیهای جدید و روز دنیا را به کشور منتقل کنیم تا باعث پیشرفت و رشد صنعتی کشور شود.
آیا برنامه ای برای تولید فولادهای خاص، آلیاژی و ضدزنگ دارید؟
فولادهای خاص با ارزش افزوده بالاتر از رویکردهایی است که به سمت آن حرکت کردهایم تا در گرید هایی API بتوانیم تولید کنیم. با بهرهبرداری که از VOD شرکت در سال گذشته انجام دادیم دنبال این هستیم که در سال جاری بتوانیم فولادهای گرید API را به خصوص ایکس 60 محیط شیرین را که هماکنون آماده تولید در شرکت داریم به تولید برسانیم. به صورت طبیعی این کار مراحلی دارد و فولادی را که تولید میکنیم بعد باید تبدیل به ورق شود و استانداردهای لولهسازی مربوطه را طی کند که این مراحل در حال طی شدن است. واقعیت این است که وقتی سهم انرژی در تولید فولاد بالا میرود راهکاری غیر از این نداریم که ارزش افزوده محصولات خود را افزایش دهیم.
و سخن پایانی...
ما از نیروی انسانی خوب، معادن سنگ آهن و انرژی مناسب به شکل گاز و همچنین موقعیت دریایی مناسبی برخوردار هستیم که پتانسیل صادراتی خوبی را نیز در اختیار صنعت فولاد کشور قرار داده است.