مدیر روابط عمومی شركت ملی فولاد ایران
بایدها و نبایدهای استراتژی جذب سرمایه گذاری خارجی - بهرام مسعودی
جذب سرمایه خارجی و بویژه جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی یكی از شاخص های مهم توسعه صنعتی محسوب می شود .
مهمترین هدف جذب سرمایه گذاری خارجی تامین منابع مالی ، یادگیری ، آشنایی با نوآوری ها ، دانش فنی و تكنولوژیهای نوین و انتقال تكنولوژی ، رشد تحقیق وتوسعه ، آشنایی با شیوه های نوین مدیریتی و بازاریابی ، ارتقا بهره وری ، و نهایتا" تولید كیفی تر و ارزان تر و رقابتی و نفوذ و راه یابی به بازاهای بین المللی و جهانی و یافتن جایگاه مناسب و موثر در اقتصاد جهانی و ... و توسعه صنعتی، ازمهم ترین اهداف جذب سرمایه گذاری خارجی می باشند .
لذا در تدوین استراتژی های جذب سرمایه گذاری باید دستیابی به اهداف فوق در اولویت قرار گیرند.
تعیین اولویت های جذب سرمایه گذاری خارجی براساس منطقه ای و همسایگی نمی تواند اولویت مناسبی برای یك استراتژی بهینه باشد . بویژه كه كشورهای همسایه ما هیچكدام صاحب تكنولوژی خاصی نیستند و نمی توانند هیچكدام از اهداف فوق الذكر را برآورده كنند .
درصورتی كه هدف از جذب سرمایه فقط ورود پول به كشور برای اجرای طرحهای جدید یا نیمه تمام باشد، مسلما" درآن صورت هم باید بهره كمتر ملاك اولویت باشد .
بطور كلی جذب سرمایه خارجی می تواند بصورت اخذ وام و استقراض یا جذب از طریق بورس و اوراق بهادار یا سرمایه گذاری و سرمایه گذاری مشترك انجام پذیرد .
استقراض و اخذ وام به خاطر بهره و جرایم تاخیرهای احتمالی و عدم مشاركت سرمایه گذار در ریسك ها نمی تواند یك روش مناسبی باشد.
جذب سرمایه از طریق بورس گر چه نشانه اعتبار وثبات اقتصادی و ا جتماعی و اعتماد خارجیان به اقتصاد كشور است و ممكن است موجب رونق تولید و اقتصاد نیز بشود ولی به علت فراریت سرمایه كه هر آن ممكن است از چرخه اقتصاد كشور خارج شود ، نمی تواند روش مناسبی برای جذب سرمایه گذاری باشد و نمی تواند اهداف فوق الذكر را برآورده كند .
بهترین نوع جذب سرمایه گذاری ، جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و بویژه اجرای پروژه های مشترك است كه یادگیری و انتقال تكنولوژی و... را می تواند در پی داشته باشد . در این خصوص شركت های توانمند و صاحب تكنولوژی برتر باید در اولویت قرار گیرند .
در خصوص اولویت دادن به جذب سرمایه های ایرانیان خارج از كشور گر چه این ایده بسیار ارزنده است و چین نیز از این شیوه استفاده نموده است . ولی در این زمینه نیز چنانچه ایرانیان خارج از كشور در صنعتی فعال بوده و ازنظر تكنولوژی صاحب تكنولوژی روز آمد بوده باشند باید در اولویت قرار گیرند یا می توان از سرمایه گذاری آنان در صنایع و طرح هایی كه دانش فنی و تكنولوژی آن در كشور موجود است استفاده نمود. همچنین ازكمك های آنان در جذب سرمایه گذاران مناسب نیز می توان بهره برد .
مسئله بسیار مهم دیگر كه باید در استراتژی های جذب سرمایه مد نظر قرار گیرد آن است كه اكنون كشور ما به لحاظ آب مشكل دارد و یكی از معضلات صنایعی كه مصرف آب زیادی دارند مانند صنعت فولاد تامین آب پروژه هاست . بدون تردید یكی از معیارهای مهم انتخاب سرمایه گذار ومشاركت با آنان دراین صنایع ، باید صاحبان تكنولوژی هایی باشند كه با كمترین مصرف آب بتوان به تولید فولاد پرداخت .
نكته دیگر آنكه با توجه به مشكل كمبود آب در كشور ما اكنون احداث واحدهای جدید فولادی دركنار سواحل برای استفاده از آب دریا مد نظر است . دراین زمینه نیز یكی ازملاكها و اولویت ها برای انتخاب و جذب سرمایه باید آن دسته از سرمایه گذارانی باشند كه با استفاده از روش ها و تجهیزات آنان بتوان با كمترین هزینه آب دریا را شیرین سازی و در تولید بكارگرفت .
خلاصه كلام آنكه اولویت های ما در تدوین استراتژی جذب سرمایه گذاری خارجی با توجه به شرایط كشور ما و نیازهای صنعت ما و با هدف دستیابی به تكنولوژیهای نوین و نو آوریها و فراهم شدن زمینه برای یاد گیری و ... و نهایتا تسهیل روند توسعه صنعتی كشور باید تعیین شود.
منبع انتشار: وبسایت شرکت ملی فولاد ایران